Afbeelding

Culinair en Cultureel Kasteel van Rhoon

Algemeen

RHOON - Op zondagmiddag 16 februari is er een nieuw programma op het Kasteel van Rhoon. Met in de Empirezaal, vanaf 15 uur (inloop 14.30 uur), een onderhoudende, informerende en zeker ook spraakmakend gloednieuwe Toksjoo de Luxe.

Toksjoo de Luxe is een praat- en luisterprogramma waarbij auteur, columnist en presentator Joop van der Hor verschillende onderwerpen messcherp op de Toktafel neerlegt en bespreekt met een keur aan bijzondere gasten. De toegang is vrij, maar tijdig aanmelden is gewenst via joopvanderhor@gmail.com.

Dezelfde middag wordt om 14 uur, voorafgaand aan de 'Toksjoo de Luxe' de nieuwe expositie geopend van Aart de Lange en Willem van Spronsen op de Klokkezolder van het Kasteel www.stichting-kasteelvanrhoon.nl/agenda/

Programma:
Voor de pauze ontvouwt topkok en Culinair Kasteelheer Ad Jansen zijn plannen voor 2020 en praat voorzitter Roel van Woerden van de Stichting Kasteel van Rhoon de gasten bij over de pareltjes van het nieuwe culturele seizoen. Daarna is het tijd voor de Rotterdamse oud-politieman en wethouder (2006 – 2014) Hamit Karakus, thans voorzitter van het landelijk adviesorgaan Platform 31 om te praten over zijn recent verschenen biografie 'Jezelf blijven ontwikkelen'. Verder schuiven aan tafel de schrijver van het boek Dick Gebuys, de burgemeester van Breda Paul Depla en voormalig Rabobankdirecteur Sezgin Yilgin. Met elkaar praten zij over de verre reis van de familie Karakus vanuit het verre Turkije naar Nederland die meevoer op de allereerste golf van gastarbeiders vanuit Noord-Afrika, over het verwachtingspatroon en de harde realiteit welke dromen deed uiteenspatten, maar ook nieuwe dromen deed uitkomen. Over de kansen van allochtonen op de huidige arbeidsmarkt. En over de belangrijke rol welke Hamit Karakus voor Rotterdam heeft gespeeld door o.a. groen licht te geven voor de bouw van de Markthal,  het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en de (mogelijke) gevolgen voor randgemeenten als Barendrecht en Albrandswaard.

Na de pauze een totaal ander onderwerp;  75 jaar Bevrijding met een zwarte rand.
Aan de  discussietafel schuiven aan: Bert Euser (auteur van o.a. De zeven mannen van het Sluisje), Albert Oosthoek (auteur van o.a. Knopploeg Rotterdam Zuid), Jean-Philipe van der Zwaluw (Heijplaat in Verzet en het herdenkingsboekje over verzetsstrijder Henk Huisman), Frank van Riet (onderzoeker naar rol van de politie in WOII) en Jopie Royé uit Rhoon (Klein meisje in een grote oorlog). Zij praten en discussiëren over de effecten  van vijf jaar oorlog op ons leven en onze omgeving. En weten zij wie de 'saboteur' van het Sluisje was waardoor zeven inwoners van dit tussen Pendrecht en Rhoon gelegen gehucht uit represaille door de Duitse bezetter werden omgebracht?
Tussen alle gesprekken door neemt dichter Hans Evers, het poëtisch orakel van Gorkum, men op geheel onnavolgbare en ongeëvenaarde wijze mee op 'Woordenreis' en draaft hij volledig doorrrrrr! En er zal ter omlijsting van het programma ook muziek ten gehore worden gebracht.

Na afloop, zo tegen 17 uur, verkopen en signeren Hamit Karakus en de diverse auteurs van historische oorlogs naslagwerken hun boeken.

Advertenties uit de krant