Jeffrey Jacobs in de brandweerkazerne Albrandswaard.
Jeffrey Jacobs in de brandweerkazerne Albrandswaard. Foto:

Wijkbrandweerman Jeffrey Jacobs: ‘Voorkomen is beter dan blussen’

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Jeffrey Jacobs is in februari dit jaar begonnen met de gloednieuwe functie van wijkbrandweerman in Albrandswaard. Inmiddels heeft hij er een aantal maanden op zitten en is er al behoorlijk wat werk verzet. 

“We geven op dit moment voorlichting op basisschool De Grote Reis”, vertelt Jeffrey. “Hiervoor waren we op Het Lichtpunt. Ontzettend leuk om te doen en we zien dat de kinderen dit ook geweldig vinden. Basisscholen kunnen ons uitnodigen om voorlichting over brandpreventie te geven. We doen dit vooral in groep vier en zeven/acht. Maar bij De Grote Reis pakken we alle groepen mee. We hebben het er dan over wat je bijvoorbeeld moet doen als je moet vluchten. Is je kamer wel opgeruimd zodat je de weg zou kunnen vinden als er veel rook hangt? En hoe klinkt een rookmelder en heb je wel eens het vluchtplan uitgetest? Wie neemt dan de hond of de kat mee? We nemen ook een brandweerpak mee zodat de kinderen of de leerkracht dit kunnen passen. Hilariteit alom, mooi om te zien.”

Maar niet alleen de scholen kunnen voorlichting in brandpreventie gebruiken. Zo is Jeffrey bij de vier wooncomplexen in Ghijseland geweest. ‘’Daar staan bijvoorbeeld veel scootmobiels op de gang. Logisch natuurlijk, maar ook gevaarlijk”, legt hij uit. “Het is nog eens zo zeer dat ze de weg versperren, want daar wordt wel vaak goed opgelet, maar scootmobiels zijn ontzettend brandgevaarlijk. Ze zijn vooral van kunststof gemaakt en dat betekent dat er giftige stoffen vrijkomen als de boel in de brand staat. Het is dus belangrijk dat er een ruimte voor de scootmobiels wordt gecreëerd. Op deze manier maken we de mensen steeds meer bewust van de gevaren.”

Jeffrey sprak ook studenten van het Albeda welke zorgopleidingen volgen. “Als ze bij mensen thuiskomen, is het goed dat zij ook kunnen opletten. Hangend de sleutels op een vaste plek in het huis of spreek een bewoner aan over roken op de slaapkamer.”

Leuke gesprekken

Bij bijeenkomsten voor senioren is Jeffrey ook aanwezig. Zo was hij bij de krokkettenlunch in Abel waar hij leuke gesprekken voerde en met veel informatie weer terugkwam. “We kregen te horen dat er in bepaalde straten altijd dubbel wordt geparkeerd. Hierdoor zouden er geen ambulance of brandweer door de straat kunnen. Dit gaan we dan na. Ook hebben we zelf vragen gesteld zoals wat voor frituurpan gebruikt u of wat doet u als er ’s avonds nog een pannetje op het vuur staat en u kijkt televisie. Oplossing zou zijn om een kookwekker te zetten.”

Heel veel plannen

Jeffrey heeft zo tal van voorbeelden. Hij loopt over van enthousiasme en heeft nog veel plannen om uit te voeren, alles met het grote doel, preventief brand voorkomen. “Ik heb gezien wat brandincidenten met mensen kunnen doen. Hoe fijn is het als ik aan de voorkant voorlichting kan geven zodat het aantal brandincidenten kan verminderen?”

Zelf heeft Jeffrey drie kinderen. De oudste is net zeven jaar en vindt het maar wat stoer dat zijn vader brandweerman is, hoewel hij nog steeds zijn kamer niet opruimt, ondanks dat hij nu weet dat het beter is voor het vluchtplan. “Het blijft toch gewoon een kind van zeven he?” lacht Jeffrey.

Spreekuren

Als wijkbrandweerman organiseert Jeffrey regelmatig inloopspreekuren. Hij sluit aan bij de wijkagenten en is zowel in Portland, als Rhoon en in het gemeentehuis te vinden. Inwoners kunnen hier terecht met allerhande vragen over brandpreventie. Tijden vindt men in deze krant en in de digitale-agenda. 

Jeffrey is te vinden op social media via Instagram @wijkbrandweermanalbrandswaard en Facebook wijkbrandweerman.albrandswaard, waar hij vooral veel tips zal delen. In contact komen kan ook via 0900-8387 en jeffrey.jacobs@vrr-rr.nl

Woningcheck

Ook kan men een woningcheck aanvragen. Dan komt Jeffrey langs en kijkt hij of de woning brandveilig genoeg is.

Kinderen passen het brandweerpak op Het Lichtpunt.

Advertenties uit de krant