Mieke van Ginkel, Marleen Arendonk, Pieter W. Gemeraad en Marianne Ploegmakers.
Mieke van Ginkel, Marleen Arendonk, Pieter W. Gemeraad en Marianne Ploegmakers. Foto:

Wandelroute langs monumenten, kunstwerken en archeologie

Algemeen

RHOON - Rhoon heeft kunstwerken, bijzondere beplanting en architectuur. Dit alles werd samengevoegd in een mooie wandeling van zeven kilometer. Via de app Storytrails kan de wandeling worden gedownload, waarna de wandelaar de informatie kan lezen of beluisteren. Zo bekijk je Rhoon weer met een andere blik en lees je de verhalen achter de verschillende kunstwerken. 

Marleen van Arendonk en Pieter W. Germeraad zetten deze wandeling in elkaar samen met Marianne Ploegmakers, maatschappelijk makelaar. Het kostte ze uren werk, maar dat hadden ze er graag voor over. ‘’Ik vond het ontzettend leuk om te doen”, vertelt Marleen Arendonk. ‘’Ik houd van onderzoekswerk en om al deze informatie bij elkaar te krijgen, was veel onderzoek nodig.” 

Marleen en Pieter werden door Marianne en wethouder Mieke van Ginkel in het zonnetje gezet en bedankt voor al het werk dat ze verzet hebben. Klaar is het project nog niet, want ook in Poortugaal, Portland en in de polders is kunst en veel informatie te vinden. Deze wandelingen zullen in de toekomst volgen. 

Marleen is beeldend kunstenaar en is in het verleden docent geweest. Op dit moment houdt ze zich vooral bezig met exposities van andere kunstenaars. Pieter is landschapsarchitect en woonecoloog. Samen waren ze onderdeel van de adviescommissie beeldende kunst van 1990 tot en met 2006. ‘’In deze tijd heb ik samen met Joukje van der Leeuw een kunstroute gemaakt. We maakten foto’s van de kunstwerken en deze werden in een folder gedrukt. De folders lagen op verschillende plaatsen en waren regelmatig op, dus ik vermoed dat de route vaak gelopen is, maar zeker weten doe ik dat niet.”

De route van toen werd afgestoft. Alle kunstwerken werden bekeken - sommige waren verdwenen, andere toegevoegd - beplanting en architectuur werden toegevoegd, het onderzoek werd gedaan en Marianne zorgde ervoor dat de route online kwam te staan en dat de teksten ingesproken werden door Dick Roelse. De route is door de diversiteit voor iedereen interessant.

‘’Door het kijken naar monumenten, bijzondere beplanting en bomen, kunstwerken en architectuur leert de wandelaar alle wetenswaardigheden van zijn of haar eigen woonplaats”, vertelt Pieter. ‘’Wetenswaardigheden die belangrijk zijn voor Albrandswaard. We hopen dat we hiermee een levendige discussie op gang zetten over de publieke ruimte.”

Pieter kan niet direct een punt aanwijzen wat hij het mooiste deel van de wandeling vindt, Marleen noemt Rhoon dorp als het leukste stukje. ‘’Op de foto staan we bij het kunstwerk dat vroeger voor het gemeentehuis aan het Strawinskyplein stond”, zegt Marleen. “Het is gemaakt door Ian Pieters, een beeldend kunstenaar uit deze gemeente. Het kunstwerk is een ode aan de componist Strawinsky en stelt een muzieksleutel voor.” Pieter voegt toe: “Het kunstwerk werd weggehaald en in 2012 werd het teruggeplaatst door studenten van de Hoge School.”

De route

Op alle locaties staan QR-codes die verwijzen naar informatie. De wandelroute is te downloaden via de app Storytrails (zoek op ‘Blik op Albrandswaard’) en is zeven kilometer.

Meewandelen

De wandelroute kan ook gelopen worden met Marianne Ploegmakers in drie delen. Zij wandelt op woensdag 24 april, donderdag 30 mei en donderdag 27 juni van 15 tot 17 uur. Meewandelen is gratis.Aanmelden via Marianne m.ploegmakers@welzijnal
brandswaard.nl of via 010-5018322.
Wie de route zelf gaat wandelen, kan er rekening mee houden dat op woensdagmiddag van 14 tot 16 uur de Dorpskerk open is.

Advertenties uit de krant