Afbeelding

Column Katinka: De Nonnen van Vught of LOI?

Column Column

Een paar weken geleden kwam mijn vader naar mij toe. Hij was zich aan het voorbereiden voor een presentatie op zijn werk; of ik hem ‘heel even’ kon helpen. Ik help hem wel eens met een PowerPoint slide in elkaar knutselen. Geen probleem dus, dacht ik... “Ik heb morgen een presentatie, alleen het moet in het Engels. Kan jij even helpen”, riep mijn vader achter zijn bureau vandaan.

Ehm, dat werd een klein probleem. Vanaf de middelbare school had ik nooit echt heel erg veel moeite met school. Beetje opletten in de klas en dan komt het allemaal wel goed. Maar er is één vak waar ik wel heel veel moeite voor moet doen. Engels. Ik kan het wel ongeveer verstaan (hoop ik dan), maar als ik het moet spreken sla ik helemaal dicht. De uitspraak, grammatica en de verschillende woorden. In mijn hoofd klinkt het wel aardig, maar op het moment suprême weet ik het gewoon niet.

Mijn buurjongens van 10 en 12 jaar kijken veel YouTube en spreken dan waarschijnlijk ook beter Engels dan ik. Ik had misschien toch meer Dora de Explorer moeten kijken en zei dan ook tegen mijn vader dat ik hem alleen kon helpen door zijn tekst door Chat GPT te halen.

Tijdens het eten had ik het erover dat ik mijn Engels wel wil verbeteren. Maar hoe? Engelse les volgen? Films kijken? Boeken lezen in het Engels? Mijn vader stelde een taalcursus van LOI voor. “Nee joh, daar leer je niks van! Volgens mij kan je veel beter naar de Nonnen in Vught”, zei mijn moeder bloedserieus.

Na dat gesprek met mijn ouders bleef het idee van het verbeteren van mijn Engels wel in mijn hoofd zitten. Ik bladerde door websites, bekeek verschillende taalcursussen en las recensies van talenscholen. De Nonnen waren toch niet helemaal mijn ding, LOI viel ook af, maar wat dan? 

Tot mijn zusje zei: “Ik zag op Tiktok dat je ook via een organisatie op een taalreis kan”. Na een hoop heen en weer gebel en oeverloos surfen over het web kwam ik uiteindelijk uit op vijf weken naar een school in Singapore…. vijf dagen in de week Engelse les en in de weekenden het land erom heen verkennen. Dus geboekt. Nou weet ik niet helemaal zeker of ik daarna een Engelse presentatie uit mijn mouw kan schudden, maar dan heb ik in elk geval wel een mooie reis in mijn rugzak. Singapore beware i’m coming!


Advertenties uit de krant