Bert Euser komt met een nieuw boek over de Tweede Wereldoorlog.
Bert Euser komt met een nieuw boek over de Tweede Wereldoorlog.

Nieuw boek Euser: De eerste kogel is voor Daan

Algemeen

Door Astrid Potuijt

ALBRANDSWAARD - Vanaf 3 mei is er weer een nieuw boek van Bert Euser te koop. ‘De eerste kogel is voor Daan’ is het tweede boek van een serie waar Euser aan werkt. 

Het eerste boek: ‘De zeven mannen van het Sluisje’, kwam in 2019 uit en vertelt het verhaal van zeven mannen uit Rhoon die werden geëxecuteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door al die jaren onderzoek doen, verzamelde Euser zoveel informatie dat hij nu met een nieuw boek komt. ,,In dit boek vertel ik de verhalen van de 45 mannen en vrouwen die oorlogsslachtoffer werden en of in Rhoon of Poortugaal geboren werden of in deze gemeente overleden.”

Schoentjes

De kaft is al indrukwekkend. Twee kinderschoentjes die afkomstig zijn van Arij Romeijn. Hij was zes jaar toen hij werd geraakt door vermoedelijk een granaat of een mortier. Hij was samen met zijn zus Nel en kleine broertje Leendert zijn vader aan het tegemoet lopen van de Albrandswaardseweg naar de Schröder van der Kolklaan. Zijn zus Nel kon het verhaal aan Euser vertellen en hij tekende het op in het boek. De familie heeft de schoentjes van Arij al die jaren bewaard.

Daniel de Haan

De titel van het boek gaat over het eerste verhaal. Daniel de Haan, geboren op het buurtschap Rhoonse Veer, was twintig jaar toen hij geraakt werd door een kogel. Met twee andere soldaten zat hij in de graanmolen, van waaruit Duitse vliegtuigen in de gaten gehouden moesten worden. Helaas werd Daan eerder gezien, dan dat hij het Duitse toestel had gespot. Hij werd op 10 mei 1940, de eerste oorlogsdag, getroffen in de halsslagader door een kogel van een scherpschutter.

Vaak gaan boeken over de Tweede Wereldoorlog over de ‘helden’. Euser heeft er voor gekozen om juist die mensen die het slachtoffer werden, te eren in dit boek.

Persoonlijke verhalen

,,Ik heb 45 verhalen geschreven en ik denk dat dit een goed beeld van de oorlog in Rhoon en Poortugaal geeft.”
Euser heeft een aantal redenen waarom hij deze boeken schrijft. ,,We hebben het idee dat de oorlog toch een ver van onze bedshow is. Maar de Tweede Wereldoorlog is ook voor een deel uitgevochten in Rhoon en in Poortugaal. Door deze persoonlijke verhalen op te schrijven van mensen die hier gewoond hebben of hier geboren zijn, komt het dichterbij. Daar ben ik naar op zoek geweest en zo kan ik iedereen duidelijk maken wat er echt is gebeurd. Van de 45 verhalen die het boek telt, is er geen een hetzelfde. Hun achtergrond, geschiedenis, de ouders die er op reageren, allemaal verschillende verhalen. Dat maakt het juist zo persoonlijk.”

Straatnamen

In Rhoon zijn een aantal straten die vernoemd zijn naar gesneuvelde mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. L.G. Molenaarstraat, Pieter de Raadtstraat, P. Groenenboomstraat, D. de Haanstraat (het eerste verhaal in het boek). ,,Ik vermoed dat er in 1952 vanuit de gemeenteraad besloten is om die nieuwe straten te vernoemen naar de mensen die in het verzet gesneuveld zijn.”

Euser zit niet stil en is ondertussen al bezig met een volgende boek. ,,Het derde boek gaat over het verzet en de gevolgen van de oorlog op Rhoon. Het boek dat daarna op de planning staat gaat over de Joden op Maasoord (Antes).

Waar te koop

Euser presenteert op 3 mei zijn boek voor genodigden. Vanaf deze datum is het boek te koop bij Primera in Rhoon, The Readshop in Barendrecht en via internet.

Lezing

Wie interesse heeft in een lezing van Bert Euser kan contact opnemen via bert@wiaeducational.nl.

Advertenties uit de krant