De neven Donovan en Rodney treden in de voetsporen van oma Florance.
De neven Donovan en Rodney treden in de voetsporen van oma Florance.

Echte Surinaamse keuken

Algemeen

BARENDRECHT – Surinaamse restaurants zijn in deze omgeving zeldzaam. Eigenlijk vreemd, want de Surinaamse keuken heeft veel te bieden. Maar nu is er Florance, aan het Havenhoofd in Barendrecht-Carnisselande.

“Gelukkig, ik hoef hiervoor niet meer naar de stad toe”, is één van de reacties die Donovan Bergtop van klanten heeft gehoord. “Dit is een puur Surinaams restaurant. Ik ken er daarvan in deze omgeving twee, maar die zitten allebei in Rotterdam-Noord”, vertelt hij.

Donovan Bergtop, zelf inwoner van Rhoon-Portland, komt uit een Surinaamse familie die bekend staat om zijn kookkunst. Florance is de naam van oma, waarmee het allemaal begonnen is. Ze leerde haar dochters koken. Bijna vanzelfsprekend ging de familie aan catering doen. Dat is nu uitgegroeid tot een echt familierestaurant. Moeder staat in de keuken, neef Rodney doet de bediening en zoon Donovan behartigt de zakelijke kant van het bedrijf. 

Het restaurant is nu een maand open en trekt allerlei klanten. “Veel Nederlanders houden van Surinaams eten. Want het is een beetje pittig”, merkt Donovan Bergtop. 

Voor wie de Surinaamse keuken niet kent, geeft hij graag een toelichting. “Het is een mix van Nederlands, Portugees, Indiaas, Chinees en Afrikaans. Elementen uit die keukens die mensen al kennen, komen ze hier weer tegen. Het is echt een fusion van diverse keukens.” Een voorbeeld is kip. In de Chinese keuken wordt deze gefrituurd. In de Surinaamse keuken gaat de kip op de barbecue.

Om de woorden van Donovan kracht bij te zetten serveert Rodney een loempia met een Surinaamse huzarensalade. “De loempia’s en ander producten worden hier allemaal in huis gemaakt. Dan weten we dat het authentiek is. We maken ook onze eigen sappen en drankjes”, legt Donovan uit.

Florance is gevestigd aan het Havenhoofd 7 in Barendrecht.

florancebarendrecht.nl

Advertenties uit de krant