De kersttal in de Willibrordus is weer neergezet.
De kersttal in de Willibrordus is weer neergezet.

Kerstdiensten weer anders dan anders

Algemeen

ALBRANDSWAARD - De kerken in Albrandswaard hebben weer veel te organiseren om toch kerkdiensten te kunnen realiseren tijdens de kerstdagen. ,,Kerst is het hoogtepunt van het jaar”, zegt Roel van de Poll van de  H. Willibrorduskerk. ,,In deze kersttijd voelen de mensen zich het meest verbonden met de kerk en met elkaar”, vult Annemieke Verwaal van de Dorpskerk in Poortugaal aan. Ook dominee Coen van Alphen van de Dorpskerk Rhoon en Aad Stortenbeker van de Maranathakerk knikken bevestigend. ,,Het is vechten tegen moedeloosheid”, zegt Van Alphen. ,,We willen niet in de teleurstelling blijven hangen, maar ook dit jaar gaat het allemaal niet zoals we het liefst zouden willen.”

De ouderen bijeenkomsten door de verschillende kerken en de PCOB zijn afgezegd, ook de Dorpskerstzang in de Maranathakerk gaat niet door. De kerstnachtdiensten worden online uitgezonden. Deze dienst is altijd het meest bezocht. ,,Tijdens kerstavond komen mensen die het hele jaar niet in de kerk komen. Maar juist dat is zo fijn. Deze mensen zoeken dan ook de verbondenheid”, zegt Van Alphen. 

De kerstnachtdiensten worden opgeluisterd met kleine koren. Zo is het koor Relight bij in de Dorpskerk Poortugaal te horen, en in de Dorpskerk Rhoon het koor Everlasting. De gezamenlijke dienst in Rhoon start om 21 uur, in Poortugaal is de dienst om 20 uur. 

Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag worden de vieringen met een beperkt aantal bezoekers gehouden vanwege de onderlinge afstand die men aan moet houden. In zowel de Maranathakerk als de Dorpskerk Rhoon wordt er door de gemeente gezongen, in de Dorpskerk Poortugaal en  H. Willibrorduskerk zijn er ‘voorzangers’ aanwezig. ,,Dit heeft alles te maken met de grootte van de kerk, de ventilatie en ook een beetje met de interpretatie van de regels”, zegt Verwaal. Aanmelden voor de kerkdiensten is verplicht. Uiteraard zijn ook deze diensten allemaal online te volgen.

Op Tweede Kerstdag wil de Dorpskerk in Poortugaal iedereen, na de dienst, welkom heten buiten de kerk met warme chocolademelk.

Op 31 december om 19.30 uur vindt er ook een onlinedienst plaats, vanuit de Dorpskerk Rhoon. Deze dienst, waarin dominee Coen van Alphen voorganger is, wordt gezamenlijk gehouden door de drie kerken Dorpskerk Rhoon, Maranathakerk en Dorpskerk Poortugaal. 

De meeste mensen weten hoe ze de onlinedienst kunnen volgen. Mochten er mensen zijn die hier problemen mee hebben, kunnen ze altijd contact opnemen met de kerk voor hulp. Natuurlijk hoopt iedereen dat het einde in zicht is en dat er snel weer ‘gewone’ kerkdiensten gehouden kunnen worden. Maar de veiligheid blijft voorop staan. Ondanks de beperkingen hopen de kerken op mooie Kerstvieringen voor iedereen, fysiek of online.

Volgende week zal achterin De Schakel een overzicht te vinden zijn met de tijden en website-adressen van alle verschillende diensten in Albrandswaard.

Onlinediensten en een beperkt aantal gasten in de kerk.

Advertenties uit de krant