Rob Oosterlee en Cicilia Rijsdijk van Waterschapspartij Hollandse Delta.
Rob Oosterlee en Cicilia Rijsdijk van Waterschapspartij Hollandse Delta. Foto:

Waterschapspartij nipt de grootste in Hollandse Delta

Algemeen

REGIO – Waterschapspartij Hollandse Delta blijft de grootste in waterschap Hollandse Delta. De partij krijgt (op basis van de voorlopige uitslag) vijf zetels in de Verenigde Vergadering. Eén zetel meer dan de BBB.

In het gebied van Hollandse Delta konden 707.367 kiezers hun stem uitbrengen op in totaal 15 partijen met 257 kandidaten.

Eind van de middag zijn de voorlopige uitslagen gepresenteerd aan de deelnemende partijen. Omdat nog niet alle uitslagen bekend waren, is de voorlopige uitkomst gebaseerd op een 90%-versie. Het opkomstpercentage op basis van deze versie is 40,8%.

De voorlopige zetelverdeling is als volgt:

Waterschapspartij Hollandse Delta

VVD

PvdA

50PLUS

CDA

Hollandse Delta Natuurlijk 

Water Natuurlijk

SGP

ChristenUnie

AWP voor water, klimaat en natuur

BBB

Partij voor de Dieren

JA21

GOUD

Belang van Nederland (BVNL)

Reactie

Alle zittende partijen hebben bij deze verkiezing zetels verloren. Dat werd al verwacht voordat dijkgraaf Jan Bonjer donderdagmiddag de uitslagenbijeenkomst opende. Daar waren veel kandidaten aanwezig. Het woord ‘uitvaart’ viel zelfs, omdat er koffie en thee met cake werd geserveerd.

De dijkgraaf was positief over het verloop van de verkiezingen. “Deze waterschapsverkiezingen hebben meer aandacht getrokken dan andere keren. En daar is alle reden toe.”

De gemiddelde opkomst was 40,8 procent. Dieptepunt was Rotterdam met 28,5 procent, hoewel daar nog een klein deel van de stemmen moest worden geteld.

Er waren 29 zetels te verdelen. De Boer Burger Beweging (BBB) werd de grootse in de Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en in Ridderkerk. Dat was goed voor vier zetels. Daarmee is de BBB in Hollandse Delta niet de grootste.

Waterschapspartij Hollandse Delta verloor twee zetels en komt op vijf. Cicilia Rijsdijk, de nummer twee op de lijst, was niet verrast. “Ik heb woensdagavond naar de TV gekeken, dus ik zag het resultaat van BBB al aankomen. Dit is het landelijke beeld.”

“Ik denk dat ook veel jongeren op BBB hebben gestemd. Ze willen in de agrarische sector werken en zien dat het moeilijk wordt. Gelukkig zijn wij in de meeste gemeenten de grootste gebleven.” Ook in Albrandswaard bleef de Waterschapspartij de grootste.

Definitief

De definitieve uitslag van het aantal zetels per partij wordt op donderdag 23 maart bekend gemaakt na de vaststelling door het centraal stembureau. Dan zijn ook de namen van de nieuw gekozen bestuursleden bekend.

De voorlopige uitslag geldt voor 26 van de 30 zetels van het algemeen bestuur. De andere 4 zijn zogenoemde geborgde zetels. Deze zetels zijn voor vertegenwoordiging van landbouw en natuur, omdat hun specifieke deskundigheid belangrijk is en daarnaast de directe invloed van het waterschap op hun werk groot is. Zij hebben daarom elk twee vaste zetels in het waterschapsbestuur.

Advertenties uit de krant