Burgemeester Jolanda de Witte, Emma Slingerland en Quinty Blaas
Burgemeester Jolanda de Witte, Emma Slingerland en Quinty Blaas Foto:
Foto

Herdenking Watersnoodramp 1 februari 1953

Algemeen

RHOON - Burgemeester Jolanda de Witte legde vanmiddag namens de gemeente Albrandswaard een krans bij het Watersnoodmonument aan de Essendijk. Samen met enkele nabestaanden van slachtoffers van de ramp en twee leerlingen uit groep 8 van de Don Boscoschool stond zij stil bij de gebeurtenissen op 1 februari 1953. ,,Deze dag staat bij ons allemaal in het geheugen gegrift. Wij herdenken de slachtoffers en de ongekende impact die de Watersnoodramp op onze samenleving heeft gehad”, aldus burgemeester Jolanda de Witte.

Het Watersnoodmonument aan de Essendijk werd in 2019 ter nagedachtenis aan de Watersnoodramp onthuld. De Essendijk is een van de plaatsen waar in de nacht van 1 februari 1953 het water voor veel schade zorgde en slachtoffers maakte. 

Op 1 februari is het 70 jaar geleden dat de dijken langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden braken tijdens springtij en een zware zuidwesterstorm, met de Watersnoodramp als gevolg. In Rhoon en Poortugaal kwamen bij deze ramp helaas ook mensen om het leven. 

De Watersnoodramp veroorzaakte enorme overstromingen. In Nederland waren ruim 1800 doden te betreuren. Ook Rhoon en Poortugaal werden zwaar getroffen: in totaal lieten 9 mensen hier het leven. Een aantal daarvan ligt begraven op de begraafplaats in Poortugaal. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant