Dominee Hans van Walsum en dominee Anja van Geerenstein.
Dominee Hans van Walsum en dominee Anja van Geerenstein.

‘Predikant ben je niet alleen op werktijden’

Algemeen

Door Astrid Potuijt

ALBRANDSWAARD - In februari van dit jaar werden er twee nieuwe dominees in Albrandswaard aangesteld. Dominee Anja van Geerenstein voor de Maranthakerk en dominee Hans van Walsum voor de Dorpskerk in Poortugaal. Beiden inmiddels gewend aan het leven in zowel Rhoon als Poortugaal. 

,,Anja was in Zoetermeer mijn stagiaire”, vertelt Hans. ,,Heel toevallig dat we elkaar in deze gemeente weer tegenkomen”, lacht hij. Hans werkte eerst vier jaar in Uitwijk-Waardhuizen, een klein dorpje in het Brabantse land van Heusden en Altena en daarna zeventien jaar als predikant in Zoetermeer en vervolgens vertoefde hij elf jaar in Alblasserdam. Hij verhuisde samen met zijn vrouw en veertienjarige kleindochter naar Poortugaal.
Anja werkte de afgelopen tien jaar in Giessen Rijswijk. Haar kinderen studeren in Groningen en daarom verhuisde zij alleen naar Rhoon. Beide dominees waren toe aan een andere locatie. ,,Op een gegeven moment ken je de mensen zo goed, weet je precies hoe alles in elkaar zit en hoe de gesprekken lopen dat het tijd is voor wat anders”, zegt Anja. ,,Dat maakt het werk van predikant ook zo leuk. Het is heel afwisselend en een andere gemeente, betekent automatisch ook een andere woonomgeving.”

Dorp met stadse invloeden
Anja kende Rhoon niet en Hans was wel eens langs Poortugaal gereden, maar dat was het dan ook wel. ,,Het is een mooie gemeente om te wonen”, zegt Hans. ,,Je zou denken zo vlakbij de Botlek, dat kan niet veel zijn. Maar het overtrof al mijn verwachtingen. De Oude Maas en de grienden. Schitterend.”
,,Toen ik gesprekken voerde over mijn verplaatsing, werd Rhoon ook aangeprezen als een dorp met stadse invloeden”, vertelt Anja. ,,Omdat er een metro loopt, ben je zo in hartje stad en dat maakt het extra leuk om hier te wonen. “

De eerste periode was druk voor de dominees. ,,Je leert heel veel nieuwe mensen kennen en hoort meteen veel verhalen, dan is het de kunst om ook te onthouden wie er wat aan je vertelt”, zegt Hans. ,,Maar inmiddels ben ik aardig ingeburgerd. Predikant ben je niet alleen op werktijden. Als je de deur uitstapt in je vrije tijd, ben je nog steeds de dominee, waar mensen een praatje mee willen maken.”
,,Ik werk parttime”, vertelt Anja. ,,Dat betekent dat ik minder diensten leid, maar in de wintermaanden is het altijd drukker dan in de zomermaanden, dus vaak worden de uren dan gecompenseerd.”

,,Wij houden ons onder andere bezig met het voorbereiden van de kerkdiensten, het bezoeken van gemeenteleden, uitvaarten van gemeenteleden, besprekingen en een stukje bestuur”, vertelt Hans. ,,Afwisselend en goed zelf in te delen.”

Gespreksgroep over rouw
,,We werken als kerken ook geregeld samen en ik leid bijvoorbeeld eens in de zes weken een gespreksgroep over rouw bij Welzijn Albrandswaard in Het Boerderijtje”, zegt Anja. ,,Zo komen we ook in contact met mensen die geen lid van de gemeente zijn.”

Catechisatiegroepjes
In de afgelopen tien maanden hebben beide predikanten al veel mooie en soms ook trieste dingen meegemaakt. Het overlijden van geliefde gemeenteleden bijvoorbeeld. ,,Als je mij vraagt wat het leukste was, dan zeg ik de dag dat ik bij het GJO-kamp op bezoek ben geweest”, zegt Anja. ,,Ik heb meegedaan met allerlei spelletjes, echt heel leuk!”
,,Ik vind het een leuke uitdaging om na een tijd weer eigen catechisatiegroepjes met kinderen en jongeren te leiden. Mooi om ook met hen een band op te bouwen”, voegt Hans toe.  

Kerst
De Kerst staat weer voor de deur, een drukke periode voor de predikanten. ,,Er is veel te doen en te regelen”, vertelt Hans. ,,Maar het is goed te doen. We houden op 24 december een kerstnachtdienst in de Dorpskerk in Poortugaal. Voor de pandemie deden we twee diensten, maar nu hebben we gekozen om er één dienst van te maken. Het gospelkoor Relight komt zingen en we starten om 21.30 uur.”
In Rhoon wordt de kerstnachtdienst gezamenlijk gehouden met de Dorpskerk en de Maranthakerk. Deze dienst begint om 22 uur en een middeleeuwse muziekgroep zorgt voor de muziek. En uiteraard is er op eerste kerstdag in beide kerken een kerstdienst.

Zingen in de kerstnachtdienst
,,Het is altijd extra druk bij de kerstnachtdienst en er zijn bepaalde ongeschreven regels. Je moet echt ‘Stille Nacht’ zingen en ‘Ere zij God’. Nou ja, het hoeft niet, maar als we dat niet doen, krijgen we dat na afloop wel te horen”, lacht Hans. ,,Deze liederen horen er gewoon bij. En iedereen is trouwens welkom bij deze diensten.”

De ‘nieuwe’ predikanten zijn dus al goed ingeburgerd in Albrandswaard. Ze hebben het naar hun zin, genieten van de mooie omgeving en noemen de mensen in Rhoon en Poortugaal warm en vriendelijk. We zullen ze vast vaker spreken in de toekomst.

Advertenties uit de krant