Beeld uit de doucmentaire van Frans Bromet.
Beeld uit de doucmentaire van Frans Bromet.

Documentaire over Buurtpreventie Albrandswaard op NPO2

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Buurtpreventie Albrandswaard bestond 31 augustus al vijftien jaar. Wat ooit begon als een ‘probeersel’, groeide uit tot een stevig en breed vrijwilligersconcept. Op dit moment telt de buurtpreventie dertig vrijwilligers, met aan het roer Hans Huijgen als algemeen aanspreekpunt. Ze rijden rond in de buurt, houden van alles in de gaten, spreken met buurtbewoners en de plaatselijke jeugd. Ze zijn verkeersregelaars, een doorgeefluik voor bewoners die niet goed weten waar ze met hun vraag naar toe moeten. Ze signaleren en contacten welzijnsorganisaties of de politie. Er zijn korte lijntjes met de gemeente en tevens zorgden ze voor meerdere AED’s in de buurt.

Lage drempel

Daarnaast hebben ze veel kanalen via social media en Whatsapp waar veel inwoners gebruik van maken als ze bijvoorbeeld een ov-kaart, portemonnee of sleutels hebben gevonden. Hans zet het online en vaak wordt binnen een dag de eigenaar gevonden. De drempel om met de buurtpreventie in contact te komen is laag. Iedere ochtend is er wel iemand aanwezig in Villa ’t Oog om vragen aan te stellen of een melding bij te doen.

Frans Bromet
Dit alles werd ook opgemerkt bij Documentairemaker Frans Bromet. Hij besloot om de buurtpreventie te volgen en dit op beeld vast te leggen. ,,De documentaire duurt ruim een uur en geeft een goed beeld van het werk dat wij doen”, vertelt Hans. ,,De makers zijn zo’n tien keer op bezoek geweest en reden mee op de scooter, in de auto, kwamen bij Villa ’t oog langs, spraken met de vrijwilligers en volgden dan letterlijk alles wat we deden. Zelfs het moment dat we de bloembakken in Rhoon Noord vulden met nieuwe planten. In totaal ging er vier jaar overheen, maar dat kwam natuurlijk doordat corona lange tijd roet in het eten gooide.”

De documentaire is een ‘must see’ voor alle inwoners van Albrandswaard. Deze vrijwilligers werken uren per week om de buurt veilig en gezellig te houden. 

Wanneer
Maandag 12 september is het dan zover. De documentaire wordt om 20.25 uur uitgezonden bij de NPO2. Een paar uurtjes eerder wordt de voorpremière getoond aan genodigden in het Huis van Albrandswaard. Achteraf is de uitzending natuurlijk ook te bekijken via ‘uitzending gemist’.

Advertenties uit de krant