Afbeelding

Adoptie Indië-monument

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Basisschool CBS De Parel uit Poortugaal adopteerde ook dit jaar weer het Indië-monument. De leerlingen van de groepen 8 maakten opdrachten bij het monument op dinsdag 19 april. 

Als onderdeel van de adoptie volgden leerlingen het lespakket van het Landelijk Comité 4 en 5 mei. Zij maakten op deze manier kennis met de tradities van herdenken. Ook werden zij gestimuleerd te praten over de geschiedenis van Nederland en Nederlands-Indië na de Tweede Wereldoorlog en de betekenis van vrijheid en onvrijheid. De leerkrachten van groep 8a en groep 8b gaven deze lessen op school. De leerlingen gingen zelfstandig werken en zochten bijvoorbeeld informatie op de site van de Oorlogsgravenstichting en maakten een vlog. Ter afsluiting werden opdrachten gemaakt bij het monument.

Opgericht
De leerlingen kwamen dinsdag 19 met hun docenten naar het Indië-monument, gelegen achter de Dorpskerk Poortugaal aan de Groene Kruisweg. Het monument, bestaande uit een gedenksteen werd in 1997 opgericht ter nagedachtenis aan inwoners van de gemeente, die in het voormalig Nederlands-Indië en Korea om het leven kwamen.
Naast de leerkrachten waren ook Anneke Dronzek, lid van het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard, Kees Boonstoppel, consul van de oorlogsgraven, en gemeentemedewerkers van de begraafplaats aanwezig.

Een gezicht
Enkele namen op het monument kregen een gezicht doordat er foto’s werden getoond. Dit werd gedaan door mevrouw Dronzek die ook aanvullende informatie gaf. De foto’s waren beschikbaar gesteld door familieleden van de gevallenen.
Een groepje leerlingen, dat zich hiervoor had aangemeld, maakte het monument deze dag ook schoon in aanloop naar de nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Advertenties uit de krant