In Albrandswaard geldt gratis OV voor 60+ minima.
In Albrandswaard geldt gratis OV voor 60+ minima.

Waarom is er geen gratis OV voor alle ouderen?

Algemeen

ALBRANDSWAARD – In Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam kunnen ouderen gratis met het openbaar vervoer reizen. In Albrandswaard geldt dit alleen voor de minima van zestig jaar en ouder. Mevrouw Hiskermuller kan zich er kwaad om maken. ,,Zelfs al ben je miljonair dan nog mag je gratis met het OV als je maar in Rotterdam woont. En wij hier maar betalen.”

Elf jaar geleden verhuisde Mevrouw Hiskermuller samen met haar man vanuit Hoogvliet naar Rhoon omdat ze een mooi gelijkvloers appartement hadden gevonden. Voordat ze de stap maakte, informeerde ze op het gemeentehuis hoe het met het openbaar vervoer zat. Want ze hadden vrij reizen en daar maakte het echtpaar veel gebruik van. ‘Ja hoor, dat geldt voor alle 010 nummers’, werd er vertelt. Dat deze informatie niet klopte, kwamen ze pas later achter.

,,Ons pensioen, waar we jarenlang hard voor gewerkt hebben, is te hoog. We komen dus niet in aanmerking voor gratis ov en betalen veel geld voor ritjes naar onder andere het ziekenhuis”, zegt mevrouw Hiskermuller. ,,Daar komt ook nog bij dat er geen rechtstreekse verbinding is naar de metro vanuit Essendael. Maar dat terzijde. Wij vinden het heel oneerlijk. Het kost handen vol met geld als we nog ergens willen komen. We zijn 84 en 85 jaar, autorijden doen we nog maar zelden en dan kleine stukjes - op een bepaalde leeftijd is het niet meer verantwoord. We willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven, maar het wordt ons ontnomen door die hoge kosten. En hoe kan het zijn dat vriendinnen uit Hoogvliet en Hoek van Holland hier ‘gratis’ heen kunnen komen en wij flink moeten betalen om daarheen te reizen?”
,,We willen hier aandacht voor, voor al onze leeftijdgenoten”, sluit mevrouw Hiskermuller af.
Wethouder Mieke van Ginkel: ,,In Albrandswaard is gekozen voor gratis openbaar vervoer voor minima van 60 jaar of ouder. De gemeente betaalt de kosten voor het openbaar vervoer voor deze groep inwoners.”
De gemeente is van mening dat openbaar vervoer bereikbaar moet zijn voor minima. ,,Het kunnen reizen met het openbaar vervoer is belangrijk om in contact te blijven met anderen. Gratis openbaar vervoer doorbreekt eenzaamheid, vooral voor diegenen die nu financieel geen mogelijkheden van vervoer hebben”, zegt wethouder Mieke van Ginkel. ,,De gemeenteraad gaf het college middels een motie opdracht meerdere modellen van gratis openbaar vervoer voor minima te onderzoeken. Bij dit onderzoek werden verschillende doelgroepen bekeken: de minima, pensioengerechtigden, 65+ers, pensioengerechtigde minima, 65+ minima en 60+ minima.
De gemeenteraad heeft besloten om te kiezen voor gratis openbaar vervoer voor alle 60+ minima. Op basis van verschillende argumenten en de financiële haalbaarheid is deze keuze gemaakt.”

Advertenties uit de krant