Huisbezoek eerst per telefoon
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Huisbezoek eerst per telefoon

Hulpvragen direct in behandeling 

ALBRANDSWAARD - In september 2019 is Stichting Welzijn Albrandswaard op verzoek van Gemeente Albrandswaard gestart met het uitvoeren van huisbezoeken bij mensen van 75 jaar. Mensen kregen bezoek van ouderenwerker Yvonne Schults en/of een vrijwilliger en gingen in gesprek over hoe het met hen gaat. Bekeken werd of er een hulpvraag bestond op het gebied van bijvoorbeeld wonen, gezondheid, vervoer, tijdsbesteding en zelfredzaamheid. Zo’n huisbezoek is namelijk voornamelijk bedoelt als preventie, nu gaat alles misschien nog goed, maar wat als daar verandering in komt? 

Omdat persoonlijke ontmoetingen momenteel alleen in noodgevallen worden gepland, bellen de huisbezoekers eerst op voor een gesprek. Indien gewenst komen de huisbezoekers, zodra corona het weer toelaat, alsnog op bezoek voor een persoonlijk gesprek. Op verzoek komen ze uiteraard ook langs of bellen ouderen van andere leeftijdscategorieën. Neem hiervoor contact op met 010-5018322.

Huisbezoekers bespreken hoe men op een zo positief mogelijke manier ouder kan worden. Nu mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, is ondersteuning wettelijk geregeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Denk hierbij aan: Huishoudelijke hulp, hulp bij maaltijdverzorging en/of verzorging van kinderen, aanvraag vervoerspas voor BAR-vervoer of Valys en hulpmiddelen zoals scootmobiel, rolstoel, enz. Ook woningaanpassing/woonhulpmiddel om langer zelfstandig te wonen, hoe men meer sociale contacten kan krijgen en vaker kunt meedoen aan activiteiten valt onder de Wmo. Net als hulp bij het aanbrengen van structuur in de dag, hulp bij aanleren van vaardigheden, zoals administratie, geldzaken, het maken van afspraken of de mogelijkheden voor dagopvang/ dagbesteding. Daarnaast krijgt men informatie over de diensten van SWA, zoals een maatje, steunpunt Mantelzorg of het vrijwilligerspunt. 

Meer berichten