Herder Dave van Middelkoop met zijn kudde.
Herder Dave van Middelkoop met zijn kudde.

Schaapskudde op geluidswal langs A15 kan blijven

Algemeen

BARENDRECHT – Het plan om de schaapskudde op de geluidswal in Carnisselande te vervangen door machinaal maaien, wordt ingetrokken. Dat heeft het college vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Wethouder Cees Schaap heeft het plan om op de kudde te bezuinigen ‘nu blijkt dat de reden om te stoppen met de begrazing berust op een misverstand en er geen sprake is van overlast’.

De kudde kwam in beeld toen de wethouder en zijn ambtenaren zochten naar posten waarop kan worden bezuinigd.  “Tijdens de interne bespreking kwam naar voren dat de schapen overlast zouden hebben bezorgd. Daarnaast is besproken dat van een bijdrage aan het verbeteren van de biodiversiteit verder nauwelijks sprake is.” Het verbeteren van de biodiversiteit was ooit de reden om de schapen in te schakelen.

Het voorstel leidde tot ophef. “Naar aanleiding hiervan is deze week een en ander nog eens nagevraagd. Toen bleek dat er met betrekking tot het aspect van de overlast abusievelijk twee zaken waren vermengd. Op een andere locatie was namelijk eerder sprake geweest van overlast, maar dat is opgelost. Wij hebben vernomen dat de betreffende eigenaar van de schapen op het talud zich aangesproken voelt. Daarvan kan en mag geen sprake zijn nu een en ander is gebaseerd op een vergissing”, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Besloten is dat de schapen het talud blijven begrazen. Er komt overleg met de herder. Het college hoopt dat door een aanpassing van de begrazing de biodiversiteit kan worden bevorderd.

Schaapherder Dave van Middelkoop reageerde vrijdagmiddag blij verrast. Hij was opgelucht. “En ook blij dat ik mag blijven. Maar de ongefundeerde kritiek blijft wel even zeer doen.”

Advertenties uit de krant