Mirjam Rosier en Ger Meijdam.
Mirjam Rosier en Ger Meijdam.

Stil staan bij stil zijn op Dag van de Stilte

Algemeen

Door Astrid Potuijt

ALBRANDSWAARD - ,,We hebben stilte nodig in ons leven en eigenlijk is daar te weinig ruimte voor", vertelt Mirjam Rosier. ,,Stilte is goed voor de geestelijke- en lichamelijke gezondheid en door stilte vertraagd en verdiept je ademhaling."

Mirjam is coördinator Zuid-Holland van de Dag van de Stilte. Deze dag vindt voor de tiende keer plaats in Nederland. Op 25 oktober zijn er in het hele land stilte-activiteiten te ondernemen. In Albrandswaard organiseert Mirjam twee activiteiten en Ger Meijdam doet dit jaar ook mee met een activiteit.

,,Stilte is niet vanzelfsprekend", vervolgt Mirjam. ,,Zelfs als je in de wacht aan de telefoon wordt gezet, krijg je een muziekje te horen. We lijken het te zijn verleerd om even geen schermen of radio aan te hebben of even niet te praten. Terwijl als je je moet focussen, je vanzelf stil wordt."
Ger vult aan: ,,Stilte wordt vaak als leegte gezien, maar het is je vriend. Als je stil durft te zijn, kom je in een andere gemoedstoestand.Er komen vanzelf vragen bij je op. Voor sommigen misschien confronterend, voor anderen juist heel fijn."

Stilte activiteiten
Om stilte te ervaren met de ervaringsdeskundigen, kunnen mensen meedoen aan de stilte-activiteiten. Zo vindt er in de ochtend een stiltewandeling plaats in de Grienden. ,,We hebben dit al eerder gedaan. Voor aanvang kiezen de deelnemers een woord zoals 'gelukzaligheid', 'schoonheid' of 'liefde'. Tijdens de rustige wandeling zijn we stil en als de gedachten alle kanten op gaan, proberen we weer te focussen op het woord of op de natuur. Na afloop hebben de wandelaars echt de stilte ervaren."
Deze wandeling staat van 9.30 uur tot 10.30 uur gepland. Meedoen is gratis.

In de middag geeft Mirjam een workshop SoulCollage® met als thema 'de zwijger' van 12.30 tot 16 uur. ,,Praat je soms als je beter had kunnen zwijgen of zwijg je soms als je beter had kunnen praten? We gaan creatief aan de slag met plaatjes, scharen en lijm. Stilte speelt een belangrijke rol in de workshop. Je denken verdwijnt wat naar de achtergrond en je zult merken dat een beeld meer zegt dan 1000 woorden." Deze workshop kost 25 euro.

Ger houdt een bijeenkomst met als titel 'Stilte is je vriend' van 13.30 tot 14.30 en van 15 uur tot 16 uur. Tijdens deze bijeenkomst leren de deelnemers zich meer bewust te worden. ,,De stilte nodigt je uit om de achterliggende ruimte te betreden", vertelt Ger. ,,Alles om je heen verandert, als je leert vanuit de stilteruimte te leven. Ook je ademhaling is belangrijk, als je je hiervan bewust wordt, kan je niet denken." Deelname voor deze bijeenkomst is 1 euro. Locatie gymzaal Albrandswaard.

Aanmelden
Voor alle activiteiten geldt: een vrijwillige bijdrage voor de Dag van de Stilte is welkom. Aanmelden kan via www.dagvandestilte.nl. Of via info@mirros.nl voor de activiteiten van Mirjam Rosier en germeijdam@gmail.com voor de bijeenkomst van Ger Meijdam.

SoulCollage®-kaart.

Advertenties uit de krant