Zubr en Tyskie zijn de meest gedronken bieren door de bezoekers onder het viaduct van de A15.
Zubr en Tyskie zijn de meest gedronken bieren door de bezoekers onder het viaduct van de A15.

Zwerfvuil (6, slot): bizonjacht op het fietspad

Algemeen

BARENDRECHT - Na te hebben meegelopen met Marco Meerman, Arie Baars, Geert Bos en Antonio Gonzáles is het tijd om eens zelfstandig zwerfvuil te gaan rapen. Natuurlijk is het schoonmaken van de buurt het grote doel. Maar er is nog een reden om op pad te gaan.

Door Arco van der Lee

Veel mensen die serieus met het opruimen van zwerfvuil bezig zijn, zetten hun resultaten in de app Litterati. Mijn ervaring is dat het erg veel tijd kost om van elk blikje en propje een foto te maken en die in de app te uploaden. De meeste voorwerpen verdwenen zonder registratie in de vuilniszak. Alleen ‘mooie’ flesjes en blikjes gingen op de foto. Dat heeft wel als resultaat dat mijn score op Litterati niet best is. Achter mijn naam staat 73. Plaatsgenoot Marco Meerman heeft dit jaar tot nu toe 23.572 stuks afval opgeruimd. Ik wil in ieder geval voorbij de 100 komen.

Bij het starten van deze serie viel me op dat er langs het Provinciale Fiestspad tussen Barendrecht en Rotterdam Lombardijen veel vuil ligt. Vooral onder het viaduct van de A15 lagen weken geleden al veel blikjes. Mijn doel is om daar eens op te ruimen.

Op een mooie zaterdagmorgen ga ik op pad, met de grijpstok in de ene en de vuilniszak in de andere hand. In mijn eigen straat ligt slechts één snoeppapiertje op de stoep. Een paar straten verderop wordt ik aangesproken door een voorbijganger. “Je moet eens naar de Van Ravesteyndreef gaan. Daar is vuil naast de container neergezet. Het waait nu door de buurt.”
Inderdaad is het op de aangewezen plek een flinke rotzooi. Dozen, flesjes, papier en een bananenschil. Niet echt een klusje voor mij. Ik hoop dat iemand uit de buurt BAR Afvalbeheer belt. Zelf plaats ik een foto op Instagram en ga aan het werk op het fietspad.

Het eerste stukje tussen de Boerhaavelaan en de rondweg is redelijk schoon. Toch haal ik hier ook wat snoepverpakkingen weg. “Hier ligt nooit veel vuil. Aan de Oude Maas is het pas erg”, zegt een voorbijgangster.

Van andere mensen heb ik weleens gehoord dat tijdens het rapen van zwerfvuil hun vuilniszak snel vol is. Ik heb dat nog niet meegemaakt. Totdat ik bij het viaduct onder de A15 kom. Snoeppapiertjes, drinkpakjes, lege sigarettenpakjes, blikjes frisdrank, de alomtegenwoordige blikjes Red Bull en bovenal bierblikjes. Tussen het vuil kruipt nog een kikkertje weg.

De bezoekers van het viaduct hebben een voorkeur voor Pools bier. Ik tref veel rood-witte blikjes van Tyskie maar bovenal groene blikjes Zubr. Opvallend mooie blikjes met een bizon erop. Het zwerfvuil rapen wordt onder het viaduct een soort bizonjacht.

Buiten het viaduct keer ik mijn vuilniszak om en ga alle flesjes en blikjes op de foto zetten voor Litterati. Dit is hét moment om iets aan mijn score te doen. Voorbijgangers snappen er weinig van. Ze zien slechts een zonderling die oude blikjes staat te fotograferen. Een man met een hond begint een praatje. Snel zijn we het er over eens dat er statiegeld op blikjes moet komen.

Ik keer om en ga op huis aan. De vuilniszak is inmiddels zo vol dat ik vuil dat er nu nog ligt niet meer meeneem.

Die volle vuilniszak geeft wel aan dat we langs het fietspad, en in het bijzonder onder het viaduct, veel te weinig wordt schoongemaakt. Hier liggen verantwoordelijkheden van de gemeente, het waterschap, Prorail en de provincie. Tegenwoordig loopt ook Staats Bosbeheer in dit gebied rond. Blijkbaar zijn hier zo veel mensen verantwoordelijk, dat er te weinig gebeurt. Misschien moeten bewoners hier eens aan de slag.

Thuisgekomen open ik Litterati. Met 92 stuks afval sta ik vandaag 19 in de top 20 van Litterati. Op 1 staat ene Ingrid van Os die deze dag 1203 stuks vuil van straat heeft geraapt. In totaal heb ik nu in de loop van deze serie 165 stuks vuil geregistreerd. In werkelijkheid zal ik zeker vier keer zoveel dingen hebben opgeruimd.

Wil je zelf zwerfvuil rapen? Ga dan naar
www.bar-afvalbeheer.nl/zwerfafval voor het aanvragen van een zwerfafvalpakker.

De 'blikvanger'is leeg, de troep ligt onder het viaduct.

Advertenties uit de krant