Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Duurzame oplossing voor bewateren van de velden bij Tempo '34

ROTTERDAM - Normaliter kost het beregenen van een waterveld 6 tot 8 m3 per sproeibeurt. Dit water wordt een tijdje vastgehouden en zakt langzaam weg als grondwater. Normaal wordt er gebruik gemaakt van drinkwater, oppervlaktewater of grondwater. Alle drie de gevallen zijn voor hockeyclub Tempo ’34 niet mogelijk of wenselijk. Het leidt tot hoge kosten en is bovendien niet wenselijk in tijden van droogte.

Twee weken geleden wist Sportbedrijf Rotterdam te melden dat de wens tot duurzaamheid doorgang heeft gekregen. Voor de uitvoering zullen de komende maanden ‘Ceelen Sport Constructies’ en ‘GKB’ de aanleg van de velden verzorgen.

Onder veld twee zal een gesloten vloer worden aangelegd die regenwater kan opvangen en transporteren naar de waterberging onder het grasveld van veld vier en onder veld een. De waterberging onder veld vier bestaat uit een betonnen rioolbuis met een diameter van 1000mm en is gekoppeld aan de berging onder veld een. 

Het opvangen en hergebruiken van regenwater kent één bottleneck en dat is de waterberging. De waterberging onder veld vier is goed voor 110 m3, maar zal in tijden van droogte binnen een week leeg zijn.

Veld een wordt een revolutionair systeem en wordt voor het eerst toegepast onder een hockeyveld in Nederland. Onder veld een zal een Waber-systeem worden aangelegd waarbij waterberging onder het veld plaats vindt. Het veld zal nog dieper worden uitgegraven om een bak te creëren van 32cm diep en volgeladen met grof natuursteen. Hierdoor ontstaat er een opslag capaciteit van maar liefst 800 m3 water. Indien de berging naast het veld leeg dreigen te raken, zal het water van veld een het aanvullen.

Het bufferen van water is niet alleen goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook goed voor de portemonnee van de vereniging. Jaarlijks zullen ze duizenden euro’s besparen aan drinkwater. 

Meer berichten