Logo deschakelalbrandswaard.nl
Roel van de Poll.
Roel van de Poll. (Foto: )

Help de vogels een handje

RHOON - Begin mei strijken de zwaluwen, na de een lange tocht vanuit Afrika, weer in ons landje neer. Ook in Albrandswaard komen ze ieder jaar weer terug. Het valt Roel van de Poll op dat het er ieder jaar minder worden. Heel raar is dat niet, want de omstandigheden hier worden steeds minder aantrekkelijk voor de vogels.

Roel van de Poll noemt zichzelf amateur vogelaar. ,,Van kleins af aan ben ik geïnteresseerd in de natuur en met name in vogels”, vertelt van de Poll. ,,Ik geniet van de vogels, kijk graag op internet bij virtuele tours van bijvoorbeeld de dierenbescherming en bekijk de foto’s van de ‘echte’ vogelaars. Maar zelf sta ik niet voor dag en dauw op om vogels te spotten en te fotograferen”, lacht hij.

In de tuin hangen diverse nestkastjes voor koolmeesjes en aan het huis hangt een zwaluwkastje. ,,De huiszwaluwen bouwen graag nestjes in de kommetjes onder dakpannen en de gierzwaluwen in holtes zoals gaten in de muur. Maar omdat er zoveel nieuwbouw is, zijn er ook steeds minder plekken voor de zwaluw om zijn nest te bouwen. Gierzwaluwen vinden het erg lastig om een nieuwe plek te vinden als hun nest verwijderd is. Dan zijn ze ontredderd.”

In de wijk Essendael werd er door bewoners geklaagd over de zwaluwnesten onder de dakpannen. Er zijn toen een aantal nesten verwijderd. ,,Maar dat is niet handig om te doen”, zegt van de Poll. ,,Laat ze lekker zitten en geniet van de natuur. En als je last hebt van de uitwerpselen, is het slim om een stukje tapijt of plastic eronder te leggen, dat schoongemaakt kan worden. Vaak verblijven de jonkies maar drie weken in het nest. Dus heel lang duurt de overlast niet. Daarnaast is het ook wettelijk verboden om zwaluwnesten te verwijderen. Het zijn beschermde vogels volgens de Flora en Fauna wet.”

De zwaluwen en andere vogels in Albrandswaard hebben het best moeilijk. ,,Doordat er veel minder gaten en kieren in al die mooie huizen zitten, hebben ze minder mogelijkheden om een nest te bouwen. Ook het aantal mussen wordt steeds minder. ,,Het is al vaak gezegd, maar een groene tuin helpt echt”, zegt van de Poll. ,,Struiken, planten en bloemen trekken dieren en insecten aan. En nu het voorjaar is begonnen, hang nestkastjes op, kijk voor een zwaluwnestje dat makkelijk aan de gevel te bevestigen is. Zo houden we de zwaluwen in stand in Albrandswaard en het is ook nog eens heel leuk om zittend vanuit je luie tuinstoel naar de vogels te kijken.”

Voor meer informatie over zwaluwen kijk op www.zwaluweninfo.nl.


Meer berichten