Logo deschakelalbrandswaard.nl

Nachtvorst zorgt voor nachtwerk op de boerderij

RHOON - Wanneer het 's nachts vriest kunnen de bloemen van fruitbomen in de boomgaard kapot vriezen. Hierdoor kan de nieuwe appel en peren oogst verloren gaan. Boer Wiard Visser van de Buytenhof vertelt: ,,Door de bloesem 's nachts te besproeien met water vormt er een ijslaagje om de bloem heen waardoor de bloem beschermt is tegen de vorst. Via het beregeningsysteem kunnen we bijna heel de boomgaard van de Buytenhof beschermen tegen de kou." Dat betekend korte nachten voor de boer: meten wanneer het systeem aan kan, controleren of de pompen nog goed draaien en eventueel verstoppingen verhelpen. Kortom de bloesemperiode is mooi en spannend tegelijk. 

De bloeiperiode duurt ongeveer nog drie weken. Vooralsnog verzorgen zij dit jaar, gezien de situatie, geen bloesemwandeling. Bezoekers van de boerderijwinkel mogen een ommetje door de boomgaard maken wanneer zij ruim voldoende afstand bewaren en geen klachten vertonen.

De boerderijwinkel van de Buytenhof is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9 tot 17 uur. Er kunnen bestellijsten per e-mail via boerderijwinkel@debuytenhof.nl aangevraagd worden en bestellingen worden dan klaargezet zodat bezoekers zo kort mogelijk in de winkel zijn. De Buytenhof volgt uiteraard alle RIVM maatregelen op en de theeschenkerij, dagbesteding voor de zorg en vergaderlocatie zijn gesloten. De Buytenhof is gelegen aan de Rijsdijk 98 in Rhoon.

Meer berichten