<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Wat zijn de taken van burgemeester Jolanda de Witte in tijden van de coronacrisis?
Wat zijn de taken van burgemeester Jolanda de Witte in tijden van de coronacrisis? (Foto: )

Burgemeester: 'Let goed op elkaar'

ALBRANDSWAARD – Burgemeester Jolanda de Witte werkt momenteel vol continu. Net als vele anderen, werkt ze veel thuis en probeert iedere dag een tijdje buiten te zijn. ,,Het is ongewone tijd en dat maakt dat we aan de slag moeten met ongewone oplossingen. Mijn zorg gaat in eerste instantie uit naar de inwoners van Albrandswaard. En dan met name de ouderen en kwetsbare mensen. Die moeten we beschermen. Maar ook de ondernemers hebben het moeilijk. En de mensen die onze samenleving draaiend houden, die we zo hard nodig hebben nu, zoals in de zorg, bij de politie, de leerkrachten en al die anderen die zich deze dagen extra inspannen."

De burgemeester heeft drie belangrijk taken in de coronacrisis. Ze geeft leiding aan het uitvoeren van de maatregelen die landelijk zijn afgesproken. Ik zie er op toe dat deze worden uitgevoerd. Als tweede is er de zorg voor de inwoners. Hoe pakt de crisis uit in de gemeente en waar zitten de knelpunten. En de derde taak is die van een goede informatievoorziening aan de inwoners.
Dinsdagmiddag werd de noodverordening uitgeroepen voor de regio Rotterdam Rijnmond, waar Albrandswaard onder valt. Dit houdt in dat de regels die zijn opgelegd, zoals het sluiten van de horeca, beboet mogen worden als deze niet worden nageleefd. ,,In Albrandswaard worden de regels goed nageleefd. Het gaat prima en daar ben ik heel blij mee."

De voortgang wordt met het college besproken. ,,De wethouders hebben contact met de verschillende organisaties en dit wordt dan weer besproken tijdens de collegevergaderingen. Lukt het allemaal met het digitaal lesgeven in het onderwijs bijvoorbeeld. De wethouder die onderwijs in zijn portefeuille heeft, houdt dat goed in de gaten en denkt mee in oplossingen. Tijdens deze vergaderingen houden we ons streng aan de voorschriften. We zitten anderhalve meter uit elkaar, houden ons aan de hygiëneregels en als er iemand verkouden is of zich niet lekker voelt, mag deze persoon alleen telefonische aansluiten."

De gedupeerde ondernemers kunnen op de website van de gemeente terecht voor meer informatie. ,,,Vanuit de Rijksoverheid zijn maatregelen getroffen voor ondernemers. We zijn aan het kijken hoe we van vanuit de gemeente ook kunnen ondersteunen."

De burgemeester heeft nauw contact met de andere burgemeesters uit de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. ,We hebben regelmatig afstemming. Vragen als 'wat is de stand van zaken?' en 'wat vraagt het van de afzonderlijke gemeentes?' komen dan aan de orde."

De burgemeester laat ook weten dat hamsteren echt niet nodig is. ,,Ik snap het gevoel zeker wel, maar het is jammer dat het nog steeds gebeurd. Door het hamstergedrag krijgen de winkels de voorraden niet aangevuld, terwijl er echt voldoende voorraad is in de distributiecentra. Het effect van het hamsteren is zuur voor de mensen die na een dag werken in de supermarkt komen en niks meer kunnen kopen. Ik zou dan ook willen zeggen, houdt rekening met elkaar."

,,Het is een ongekende situatie", zegt de burgemeester. ,,Neem het coronavirus serieus en onderschat het niet. Blijf thuis als je je niet lekker voelt en volg de hygiëneregels strikt op."

,,We weten niet hoe lang deze situatie gaat duren, maar wel is duidelijk dat we elkaar hard nodig zullen hebben. Ik vraag alle Albrandswaarders daarom: Let op elkaar en zorg voor elkaar. De initiatieven die momenteel ontstaan om elkaar te helpen vind ik ontzettend mooi. Laten we dat vooral blijven doen", sluit burgemeester Jolanda Witte af.
Kijk op www.vrijwilligers
werkalbrandswaard.nl
om meer vacatures te bekijken.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>