Op dit moment worden graafwerkzaamheden uitgevoerd in de Zegenpolder.
Op dit moment worden graafwerkzaamheden uitgevoerd in de Zegenpolder.

Bodemsanering Rhoonse stort en herinrichting Zegenpolder

Algemeen

RHOON - In april dit jaar is aannemerscombinatie Ploegam-den Ouden in opdracht van de provincie Zuid-Holland gestart met de bodemsanering van de voormalige stortplaats 'Rhoonse stort', langs de Zegenpoldersedijk, en met de herinrichting van de Zegenpolder. Er is inmiddels al veel werk verzet – zowel voor als achter de schermen.

Op dit moment worden graafwerkzaamheden uitgevoerd in de Zegenpolder. Hier wordt klei en grond gewonnen die nodig is om de voormalige stortplaats goed te kunnen afdekken. Zo zorgen we ervoor dat de Rhoonse stort ook in de toekomst geen risico meer vormt voor de natuur in het gebied.
Nu er toch gegraven wordt in de Zegenpolder, kan het gebied meteen zo ingericht worden dat ruimte ontstaat voor natuuroevers langs de sloten die de gebiedscoöperatie 'Buijtenland van Rhoon' hier wil realiseren. De aannemer heeft de plannen aangepast aan het streefbeeld van de gebiedscoöperatie. Door de sanering van de Rhoonse stort worden ook de Rhoonse grienden beter zichtbaar en toegankelijk gemaakt vanuit het dorp.

Planning en routes
Om overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te voorkomen wordt alleen gewerkt tussen 7 en 17 uur. Doordat de benodigde klei en grond ter plaatse wordt gewonnen en verwerkt is in beginsel geen grondtransport vanuit buiten het werkgebied nodig. Aan- en afvoer van materieel vinden plaats via de Albrandswaardsewijk, Albrandswaardseweg, Schroeder van der Kolklaan en Groene Kruisweg (N492). Het fietspad langs de Zegenpoldersedijk is tijdelijk afgesloten. Fietsers worden tijdelijk omgeleid via de Essendijk.

Na afronding van de werkzaamheden wordt in eerste instantie een grasmengsel ingezaaid op de Rhoonse stort en op de dijk. Het lange-afstandsfietspad LF12, het voetpad en de parkeerplaats worden opnieuw aangelegd.
Op initiatief van de gemeenteraad van Albrandswaard wordt gewerkt aan een inrichtingsplan voor de stortplaats na afronding van de bodemsanering, dat verder gaat dan de huidige inrichting (grasland) en dat zo groen en natuurlijk mogelijk is. Diverse gebiedspartijen – waaronder Vereniging de Carnisse Grienden, Stichting Bomenridders Albrandswaard, gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon, Waterschap Hollandsche Delta, DCMR Milieudienst Rijnmond, de provincie Zuid Holland en een vertegenwoordiger van de bewoners van de Havendam – zijn betrokken bij dit inrichtingsplan. Tijdens een bijeenkomst op 10 juli konden ook omwonenden hun wensen en ideeën voor de toekomstige inrichting van de Rhoonse stort inbrengen. Naast de wens om bomen en struiken terug te laten komen kwamen hierbij ook verzoeken naar voren om goede verlichting rond de parkeerplaats, en het uitbreiden van de mogelijkheden voor recreatie. zuid-holland.nl/rhoonsestort

Advertenties uit de krant