Romy is met de fles grootgebracht door Annemarie
Romy is met de fles grootgebracht door Annemarie

Annemarie Calon zoekt achterwacht voor hertenkamp

Algemeen

RHOON – Samen met Annemarie Calon loop ik het hertenkamp binnen in het Park van Rhoon. De herten kijken allemaal onze richting op en doen een aantal stappen naar achteren. Ze blijven ons in de gaten houden. Romy is het enige hert dat blijft liggen. Dat komt doordat Romy met de fles is grootgebracht door Annemarie.

Door Astrid Potuijt

In 1995 nam Annemarie Calon de zorg voor het hertenkamp in de vakanties over van meneer Visser. Een jaar later wilde meneer Visser er toch liever mee gaan stoppen. Annemarie bedacht zich geen moment en nam het stokje over. Tot op de dag van vandaag zorgt ze voor de dieren alsof ze van haarzelf zijn. Maar nu gaat ze verhuizen naar Drenthe en zoekt ze een achterwacht.

,,Het kost maximaal een half uurtje per dag", vertelt Annemarie. ,,In de zomer hebben de herten vaak genoeg aan het gras en het eten dat de bezoekers (fruit en groentes) van het park ze geven. Eigenlijk is het dan vooral controleren of alles nog goed gaat met de beestjes. Als de kleintjes worden verwacht zoals nu, houd ik het ook wat meer in de gaten natuurlijk. In de winter geven we ze hooi en brokken en let ik op dat er geen ijs in de waterbak ligt. Als er wat aan de hand is, worden we gebeld en die telefoontjes komen dan ook bij de achterwacht terecht. Als er iets ernstigs aan de hand is, kan de verzorger mij bellen en kom ik er zeker aan."

Bezoekers van het park houden de herten ook goed in de gaten. Annemarie krijgt regelmatig telefoontjes van mensen die denken dat er iets mis is. Of als er afval in het hertenkamp ligt. ,,Hartstikke fijn dat mensen zo alert zijn", zegt ze hierover. ,,Ik ga altijd meteen even kijken. Moeilijk is dit werk nooit, wel leuk en dankbaar."

Herten zijn enorm karaktervolle dieren

Romy is ondertussen dichterbij gekomen. Romy werd tien jaar geleden geboren en is door Annemarie met de fles grootgebracht. ,,Ik heb zeker al tien 'kalfjes' met de fles gevoerd'', vertelt Annemarie. ,,Romy is zelfs mee geweest naar de camping. In de auto deden we haar een luier om en op de camping konden we haar prima in de gaten houden."

Een hert als huisdier. Het klinkt zo leuk. ,,Is het ook", lacht Annemarie. ,,Wij hadden eens een hert thuis dat bij de hond in de hondenmand lag te slapen."

Na ongeveer drie á vier maanden kunnen de herten terug in het hertenkamp en worden ze ook weer opgevangen door de kudde. Met tips die Annemarie ooit kreeg van de dierenarts van Blijdorp lukt dit prima.

,,Herten zijn enorm karaktervolle dieren", zegt Annemarie. ,,Ze zorgen goed voor elkaar. Dadelijk in juni zullen er weer kalfjes geboren worden en dan let de tante bijvoorbeeld ook goed op zo'n kleintje. Ik kan nog steeds onder de indruk zijn van hoe lief en zorgzaam ze voor elkaar zijn."

Wie interesse heeft in deze vrijwilligersbaan, kan contact opnemen met Annemarie via 06-41841207 of via de gemeente met Wilfred van Veldhoven.

Romy

Advertenties uit de krant