Logo deschakelalbrandswaard.nl
FotoSjors
FotoSjors (FotoSJORSSjors Ribeiro Edison)

Gemeente en Argos slaan handen ineen

ALBRANDSWAARD – Inwoners met een uitkering krijgen de kans om een opleiding te volgen in de zorg mét uitzicht op een baan. De gemeente en Argos Zorggroep ontwikkelden een opleidingstraject, waarna een arbeidsovereenkomst verzekerd is (als de opleiding succesvol wordt afgerond). Wethouder Mieke van Ginkel en Nicoline van der Hagen, regiomanager van Argos Zorggroep, gaven woensdag 8 mei het startsein voor dit opleidingstraject.

Het traject is op een bijzondere manier tot stand gekomen en heeft gezorgd voor een win-winsituatie. Wethouder Mieke van Ginkel: ,,Enerzijds heeft de gemeente te maken met mensen die een uitkering hebben en moeilijk aan een baan komen. Anderzijds is er een tekort aan medewerkers in de zorg. Door deze twee aan elkaar te koppelen, lossen we twee problemen op in één keer."

Idee
Het waren Nicoline van der Hagen van Argos Zorggroep en Raoul Verhagen van het Werkgeversservicepunt (WSP-BAR) die, al pratend, deze vorm van lerend werken bedachten. Van Ginkel: ,,Ik vond het een erg goed plan en heb mij er hard voor gemaakt dat zoveel mogelijk mensen deze kans kunnen benutten."
Nicoline van der Hagen: ,,Met elkaar hebben we gekeken voor welke uitdagingen wij staan en waar we elkaar kunnen helpen. In de zorg is het vinden van voldoende gekwalificeerde medewerkers erg lastig vanwege krapte op de arbeidsmarkt. Door mensen met een 'zorghart' op te leiden en hen bij goed resultaat een baan aan te bieden in de zorg, krijgen onze huizen weer zicht op nieuwe medewerkers. Dit soort initiatieven geven wij graag een kans."

Traject
Het traject beslaat een opleiding van zeven maanden, verzorgd door Argos Academy, waarin kandidaten worden opgeleid tot Groepsassistent. Naast theoretische onderdelen, zoals voeding, zorgtaken, service en aandacht, is er veel tijd voor praktijklessen. Kandidaten zullen gemiddeld zestien uur per uur per week de theorie toepassen in de praktijk.
,,Wat bijzonder is, is het feit dat alle kandidaten - als ze in december slagen - een arbeidsovereenkomst krijgen van een jaar. Dan zijn ze dus binnen een jaar uitkeringsonafhankelijk", aldus wethouder Van Ginkel.

Doorleren
Daarnaast krijgen de kandidaten, die interesse hebben en over voldoende capaciteiten beschikken, de kans om binnen Argos door te leren. Nicoline van der Hagen: ,,Deelnemers starten als zorgassistent. Zorgassistenten nemen niet-zorgtaken weg bij de verzorgenden en verpleegkundigen, zoals onze cliënten helpen met eten en drinken. Ook schenken zij koffie, doen lichte schoonmaakwerkzaamheden en geven extra aandacht op de afdelingen. De uitblinkers geven wij de kans om weer verder door te groeien."
Wethouder Van Ginkel: ,,Een prachtig staaltje maatwerk dankzij onze nauwe samenwerking en de maatschappelijke betrokkenheid van Argos Zorggroep."

Meer berichten