Jory Rombouts van de gemeente Albrandswaard met Cock Huizer en Floor van der Kemp van Stichting EnergieCollectief Albrandswaard tijdens de inwonersbijeenkomst 31 januari.
Jory Rombouts van de gemeente Albrandswaard met Cock Huizer en Floor van der Kemp van Stichting EnergieCollectief Albrandswaard tijdens de inwonersbijeenkomst 31 januari.

Hoe duurzaam is uw woning?

Algemeen

ALBRANDSWAARD - In het kader van duurzaamheid is de gemeente Albrandswaard samen met het EnergieCollectief Albrandswaard en de WoonWijzerWinkel de energiecampagne 'Samen Duurzaam' gestart. Doel van deze actie is woningeigenaren te helpen hun woning energiezuiniger te maken.

Door Yvonne Schults

In de wijken Portland en Plan Landweg zijn brieven verspreid waarin inwoners de mogelijkheid is geboden om respectievelijk een warmtebeeld of woningopname te laten uitvoeren. Er is voor deze wijken gekozen omdat uit onderzoek gebleken is dat de huizen een relatief hoog energieverbruik hebben en er verschillende verduurzamingsmaatregelen mogelijk zijn. Hier valt dus nog van alles te verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Adviseurs zijn aan de deuren geweest in deze wijken om afspraken te plannen. In Portland doen 170 huishoudens mee, in Plan Landweg zijn dit er vijftig. Een warmtebeeld wordt gemaakt met infraroodcamera's, hierop is zichtbaar waar het huis warmte verliest, bijvoorbeeld door kieren en slechte isolatie. Bij een woningopname wordt de woning bekeken door een onafhankelijk adviseur. Hij brengt in kaart welke verduurzamingsmaatregelen men zou kunnen toepassen om het energieverbruik naar beneden te brengen. Ook het wooncomfort verbetert hierdoor en het binnenklimaat wordt gezonder. Inwoners kunnen de adviseurs ook van alles vragen over zonnepanelen, ventileren, isoleren en warmtepompen. Behalve de huis-aan-huis bezoeken werd 31 januari ook een inwonersavond gehouden in de WoonWijzerWinkel in Rotterdam. Hier was de animo groot. Na een korte presentatie door Jory Rombouts van gemeente Albrandswaard, Floor van der Kemp van stichting EnergieCollectief Albrandswaard en Andreas Kellert van de WoonWijzerWinkel kreeg het publiek een rondleiding langs alle mogelijke duurzame installaties en mogelijkheden. Mocht men na een bezoek van de adviseur geïnteresseerd zijn in een gezamenlijke inkoopactie van bijvoorbeeld zonnepanelen samen met de buren, dan kan men contact opnemen met Andreas Kellert van de WoonWijzerWinkel via 010-7470147. Voor algemene informatie over duurzaamheid en mogelijke installaties kan men terecht bij Jory Rombouts (j.rombouts@albrandswaard.nl) of energiecollectiefalbrandswaard@gmail.com.

Advertenties uit de krant