Afbeelding

Bert Euser (70)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Vanaf mijn derde jaar woon ik in Rhoon. Ik ben dertig jaar actief geweest in de politiek van Albrandswaard. Als raadslid, fractievoorzitter en tien jaar als wethouder. Eerst voor CDA en later hebben we de partij EVA opgericht. Ik hoop dat de mensen mij ook kennen als een betrokken burger. We hebben een burgercoöperatie opgezet ten behoud van het zwembad. De gemeente heeft inmiddels besloten om bij te willen dragen aan de kosten. Ook heb ik een stichting opgericht voor het cultureel erfgoed in Albrandswaard.

Een eigen stichting?

Ja, ik werd op 2 september zeventig jaar. Dat hebben we groots gevierd. Ik vroeg aan familie en vrienden in plaats van cadeautjes, bijdragen om de stichting op te kunnen starten. Dat is inmiddels gebeurd. Er staan bijvoorbeeld monumentale graven op de begraafplaatsen die niet worden onderhouden. Dat is eeuwig zonde. Ook wil ik meer van de geschiedenis van Albrandswaard bekend gaan maken. Welke belangrijke mensen er hebben gewoond bijvoorbeeld. Er is veel te vertellen wat nog niet bekend is.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben getrouwd met Henriëtte. We hebben een zoon van 38 jaar en een dochter van 33 jaar. In februari vorig jaar ben ik voor de eerste keer opa geworden van een kleindochter.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Ik bracht graag tijd door bij mijn goede vriend die in de polder woonde. Hij had vier broers en zussen, ik was enig kind. We gingen vissen en de konijnen eten geven. Ik mocht blijven eten. Daar komt mijn liefde voor de polders vandaan.

Waar word je gelukkig van?

Als mensen zich voor elkaar inzetten. Veel mensen wachten tot de overheid of politiek iets doet, maar mensen kunnen ook zelf de handen ineen slaan om dingen voor elkaar te krijgen. Kijk bijvoorbeeld maar naar Buurtpreventie. Dat is ook zo'n mooi initiatief.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Mijn ouders stonden middenin het leven, zowel zakelijk als sociaal. Ik vind het verdrietig hoe zij door ziekte en Alzheimer aan een droevig einde kwamen.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Nog ontzettend veel. Ons bedrijf bestaat dit jaar honderd jaar. Ik ben bezig met een boek over de geschiedenis van het bedrijf. Ik kom achter allerlei dingen die we nooit geweten hebben.
Hoe zouden je vrienden jou omschrijven?

Mijn vader had gezegd 'als een kaars die aan twee kanten brandt'. Mijn vrienden zeggen denk ik 'waar haalt hij al die tijd vandaan?' en een 'bezige bij'.

Hoe sta je 's morgens op?

Zo rond vijf uur. Ik begin de dag met een stukje fietsen op mijn hometrainer en ga daarna in bad. Voorheen las ik dan politieke stukken, maar omdat ik nogal eens in slaap viel en de papieren in bad vielen, ben ik daar mee gestopt. Ik slaap weinig, ben heel goed in power-naps. Hierdoor houd ik veel tijd over. Ook omdat ik weinig televisie kijk en niet aan social media doe.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Chocolade. Zet geen doos hier op tafel. En kunstwerken. Ik ben een kunstverzamelaar. Ik verzamel vooral stukken van kunstenaars uit Albrandswaard. Afgelopen jaar hebben we mijn verzameling tentoongesteld in het Kasteel van Rhoon. Hier hebben we ook een boekje over uitgebracht. Ik heb net weer een tekening aangeschaft van Bieling. Ik kon het niet laten. En dan ga ik nogal eens over mijn eigen budget heen.

Wat vind je stom?

Ik noem het liever 'wat ik betreur'. Afval op straat gooien. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die de moeite nemen het afval op te rapen.

Wat heb je geleerd van je moeder?

Mijn moeder zei: 'Als je aan iets begint, moet je het ook afmaken'. Daar heb ik me altijd aan gehouden.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Dat ik iets minder hooi op mijn vork neem. Dat zou fijn zijn voor mijn omgeving.

Wat is je favoriete quote?

'Burgers doen het samen'.

Wil je nog iets toevoegen?

Ik wens iedereen gezondheid en energie om zich in het nieuwe jaar in te kunnen zetten voor familie en de samenleving in Albrandswaard. Er zijn zoveel activiteiten waar mensen voor nodig zijn.

Op naar een mooi jaar en een mooie samenleving.

Advertenties uit de krant