Afbeelding

Wethouder gaat terug naar de tekentafel

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Wethouder Bas Boender kreeg maandag 17 september een spervuur aan vragen toen in Beraad Advies en Ruimte de mogelijke nieuwbouw op de plek van Basita werd besproken. Uiteindelijk resulteerde een goed uur debatteren in een wethouder die meldde dat het voorstel terug gaat naar de tekentafel en binnenkort opnieuw wordt ingediend, omdat hij een groot deel van de vragen niet kon beantwoorden.

De grote zorgen lagen er met name bij de parkeerdruk en de grootte van het gebouw, zoals een ontwikkelaar dat nu heeft geschetst. Ook maakte een meerderheid van de commissieleden zich hard voor het behoud van de vijf platanen die op het terrein staan. Er moest worden besloten of het college dit zogenoemde marktinitiatief 'Dorpsdijk 115' kan onderzoeken, een voorbereidingskrediet van 10.000 euro beschikbaar te stellen voor de startovereenkomst en het beeldkwaliteitsplan Rhoon centrum van toepassing te verklaren voor de locatie. Maar zover kwam het allemaal niet. ,,Het is niet rijp voor de raad, zoals het voorstel er nu ligt", reageerde Thomas van der Knaap (EVA). Wethouder Boender beaamde dit: ,,Het staat in de kinderschoenen. Willen we daar bebouwing? En het plan moet worden teruggekoppeld naar de raad en omwonenden." Van der Knaap: ,,Alles moet dus eigenlijk nog worden uitgezocht. Zeg dat dan gewoon. Nu is het niet rijp voor besluit. Boender reageerde met de melding dat het teruggaat naar de tekentafel.

Parkeren
Inspreker en omwonende Martin van der Spek sprak uit niet gerust te zijn op de plannen. ,,Het is onduidelijk welke parkeernormen de gemeente Albrandswaard hierin hanteert en opvallend dat ten aanzien van parkeren op openbaar terrein duidelijk onjuistheden staan aangegeven." Een meerderheid van de partijen wilde ook weten hoe de parkeerproblematiek opgelost wordt. Want nu wordt niet voldaan aan de norm. Thomas van der Knaap (EVA): ,,Ik rijd er overdag wel eens langs en er is nooit plek." Roy Verduyn (VVD): ,,Bovenaan voor ons staat dat de parkeerdruk niet mag toenemen maar dat gebeurt zo wel." De ontwikkelaar oppert een elektrische wagen voor algemeen gebruik, maar de commissieleden zien daar geen heil in.

Het pand van Basita staat nu verscholen in het groen, maar als de plannen van de ontwikkelaar doorgaan, blijven alleen de vijf monumentale platanen behouden. Maar daarover hadden diverse commissieleden hun twijfel. ,,Ik vraag me af of de grond bouwrijp kan worden gemaakt om de platanen heen. En als ze tijdelijk verdwijnen, is het de vraag of ze terugkomen. Dat was bij de Dorpsdijk ook toegezegd, maar dat kon niet meer. Dus dit zien we graag geborgd in de plannen", aldus Richard Steger (NAP). Lennart Goudriaan (CDA): ,,Ik wil nadrukkelijk aandacht vragen om groen."

De prominente en telkens terugkerende vraag kwam ook dit keer aan bod: waarom worden er hier geen sociale huurwoningen gebouwd? Peter Kornmann (GroenLinks): ,,Dit lijkt me niet haalbaar voor een starter of AOW'er. Boender meldde dat er ook vraag is naar middeldure koopappartementen ,,Veel ouderen willen een appartement in het centrum van Rhoon." Duurkoop (PvdA) diende meteen van repliek: ,,Als we dit doen, maken we dezelfde fout als met het centrum van Poortugaal. Daarvan hebben we achteraf gezegd dat het niet goed was. We hebben behoefte aan een ander soort woningen." Henk Duurkoop zei ook: ,,Dit plan staat voor mij in de top 5 van slechte plannen. Er is geen chique entree, maar een blinde muur, het is twee keer zo groot als de bestaande bebouwing en het groen dat nu het gebouw aan het zicht onttrekt, verdwijnt. Voor het idee geef ik een 8, voor de uitvoering een 3."
Alle vragen die gesteld zijn, worden de komende tijd schriftelijk beantwoord door het college. Wordt vervolgd.

Advertenties uit de krant