Het orgel trekt altijd bezoekers.
Het orgel trekt altijd bezoekers. Foto: Jos Wesdijk

Poortugaal Vroeger - Nu

Algemeen

ALBRANDSWAARD - In de Dorpskerk Poortugaal waren er voor bezoekers in het weekend van Open Monumentendag veel herkenbare gebouwen te zien tijdens de tentoonstelling Poortugaal Vroeger - Nu.

Foto's uit de oude doos waren afgebeeld naast die van nu.Er bleken verrassend veel panden in Poortugaal te staan die door de bewoners met oog voor historische details gerestaureerd zijn.De gemeenteraad heeft veel panden,na afbraak, laten herbouwen in de stijl van het gesloopte pand.

Zo is de Boekenstal bijvoorbeeld nog herkenbaar als pand met een agrarische bestemming. Er staan echter geen koeien meer binnen, maar boeken.

Register
De toren werd op Open Monumentendag door sommige beklommen, soms met knikkende knieën.
En het uitgebreide doop-en trouwregister werd weer door menigeen geraadpleegd. Sommige registers (bijvoorbeeld die vanaf 1691) gaan deze week weer voor een jaar terug naar een veilige plaats: het Stadsarchief van Rotterdam.
Genoten werd er verder van het orgelspel op het KAM-en koororgel.Op grote schermen waren afbeeldingen te zien van oude dorpsgezichten die overliepen in nieuwe, gemaakt op dezelfde locatie.

Advertenties uit de krant