<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Nisa en Asya vinden het belangrijk dat arme kinderen ook dingen hebben.
Nisa en Asya vinden het belangrijk dat arme kinderen ook dingen hebben. (Foto: Leonie Gravesteijn)

Rhoonse zusjes zetten zich in voor arme kinderen

ALBRANDSWAARD – Ze zijn zeven en acht jaar oud en hebben bijna veertienhonderd volgers op Instagram. De Rhoonse zusjes Nisa en Asya zijn dé gezichten van stichting Kids4Kids. ,,Ik vind het belangrijk dat arme kinderen ook dingen hebben", vertelt Asya.
,,Soms droom ik dat ik arm ben en voel ik hoe het is om arm te zijn. Daarom wil ik arme kindjes helpen. Mama zei dat dat een goed idee was, want dan worden de kinderen blijer", aldus de zevenjarige.
Stichting Kids4Kids zet zich in voor kinderen die het minder hebben. Het balletje ging vorig jaar rollen toen ze naar een weeshuis in Turkije zouden gaan. Moeder Sevda Kabakyer: ,,Als wij op vakantie gaan naar Turkije, probeer ik altijd een bezoek aan het weeshuis te brengen. Nisa kwam vorig jaar op het idee om oude boeken te verkopen en de opbrengst te gebruiken voor de kinderen daar." Een mooie gedachte, vond de moeder.
Maar zij bedacht nog iets beters. Zij haalde mokken en vulde deze met chocola. Bestemd voor de verkoop om zo geld in te zamelen. De actie werd op Instagram gezet door een familielid en in korte tijd regende het bestellingen. ,,We haalden uiteindelijk 4.000 euro op. Er waren ook mensen bij die doneerden." Haar dochter Nisa: ,,Van het geld hebben we kleren, schoenen en eten gekocht." Maar het bleef niet bij deze ene actie en dit ene goede doel. ,,We hebben ook al een schoenenproject gehad", vertelt Nisa. In aanloop naar de winter bedachten de dames dat er kon worden gezorgd voor jassen en schoenen. Asya: ,,We hebben duizend paar schoenen gegeven!"

Omdat het zo'n succes bleek, werd Stichting Kids4Kids opgericht. Sevda: ,,Ik dacht: nu gaan we het goed doen. En op deze manier zijn we transparant." Afgelopen maand werd een benefiet-iftar gehouden, waar ruim 7.000 euro werd opgehaald voor voedselpakketten voor kinderen in Afrika en Turkije. Het was ten tijde van het Suikerfeest. ,,Er zijn mensen die de hele dag vasten, maar geen goede maaltijd daarna hebben. We hebben onder andere een Iftar georganiseerd voor 150 man in Afrika en gezorgd voor voedsel voor 150 Syrische vluchtelingen die in Istanbul zitten", vertelt Sevda.

Voedselbank
Nog voor de zomer zorgen Nisa en Asya voor 'zomertasjes' voor Kinderen van de Voedselbank. ,,Wij hebben meegedacht wat we daarin kunnen doen", zegt Nisa. ,,Bijvoorbeeld speelgoed en snoep." Ook gaan er een badpakje of zwembroek in, slippers en een boekje. Sevda: ,,Ik heb om een overzicht gevraagd om hoeveel kinderen het gaat. We brengen de tasjes nog voor de zomervakantie, die dan worden uitgedeeld door de mensen van de Voedselbank."

Dit alles wordt onder de aandacht gebracht door de twee zussen. Zij plaatsen vlogs op Instagram, maar vertellen ook over hun projecten op school. Zij hopen dat meer kinderen zich willen inzetten.
Moeder Sevda is trots op haar meiden en dat zij zich zo inzetten voor kinderen die in armoede leven. ,,Als moeder wil je ze iets meegeven en iets leren. Nu denken ze bewust na over wat zij voor een ander kunnen doen. Zij denken aan hun medemens. En Nisa is enorm gegroeid. Het is iets om heel trots op te zijn. Kinderen hebben zoveel kracht."

Stichting Kids4Kids is te volgen op Instagram: kids4kids.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>