<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl

Parkeergedrag en nepvuurwapens

Als wijkagent van Poortugaal word ik regelmatig geconfronteerd met verkeerd geparkeerde auto's. Soms constateer ik het zelf, maar met grote regelmaat word ik, bijvoorbeeld via WhatsApp voorzien van foto's waarop vaak verkeerd geparkeerde auto's staan.
Wat is nu het geval: in sommige straten zoals de Rietdekker, de Dijkwerker, de Griendwerker heeft de gemeente ooit, met als doel het aantal parkeerplaatsen te vergroten, een aantal extra parkeerplaatsen aangelegd. Deze parkeerplaatsen zorgen ervoor dat het voertuig met twee wielen op het trottoir wordt geparkeerd. Nu zijn er een aantal slimme bestuurders die voor en achter deze parkeervakken parkeren. Dit tot ongenoegen van de inwoners. En uiteraard van de wijkagent. Want: dit is niet toegestaan. De wijkagent heeft reeds meerdere gesprekken gevoerd. Als het om een plaatselijke bestuurder ging, in een gesprek. Als het om een onbekende bestuurder, bijvoorbeeld woonachtig in Rotterdam, per brief.
Tot op heden heeft dit niet het gewenste doel bereikt. Dus nu zit er voor de wijkagent niets anders op om over te gaan tot het laatste, minst leuke, middel: een bekeuring. Het waarschuwen is dus voorbij. Dus: de keus is eenvoudig: of een eindje lopen of betalen.

Nepvuurwapens
Dagelijks worden agenten op straat geconfronteerd met jongeren met nepwapens, die sprekend lijken op echte vuurwapens. Wapens die prima geschikt zijn voor bedreiging. Als mensen zich bedreigd voelen door een vuurwapen, of als de politie zelf twijfelt over de echtheid van een vuurwapen, dan grijpt de politie in. Het verschil tussen een echt en nep is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Daarbij is de kans zeer reëel dat indien een verdachte niet aan de aanwijzingen van de agenten voldoet, hij te maken kan krijgen met een agent die zijn vuurwapen gebruikt.
Het aantal burgers dat een nepwapen thuis heeft liggen, is aanzienlijk. Het aantal keren dat een agent een benaderingstechniek gevaarlijke verdachten (BTGV) uitvoert op burgers met een nepwapen zijn, gelukkig, op één hand te tellen. Voor agenten is het vaak niet te zien van een afstand of een wapen nep is of niet en dus wordt zo'n melding altijd opgepakt volgens de protocollen van een echte vuurwapenmelding. Het houden van een nepvuurwapen wordt als stoer ervaren. Ook idolen, zoals rappers, zijn vaak pro vuurwapens. Jongeren en ouders zijn zich meestal niet bewust hoe politie op nepwapens kan acteren, maar ook niet op de paniek die ze kunnen veroorzaken bij burgers. In de week van 11 tot en met 18 juni wordt de campagne Nepwapens georganiseerd. Met als doel iedereen, maar de jongeren in het bijzonder, te waarschuwen voor deze nepwapens.

Tot slot: zoals gewoonlijk, ik kijk er naar uit u te ontmoeten.
Frank Vonk,
Wijkagent Poortugaal,
06-52568553 (ook op Whatsapp).


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>