Babs staat vol in het leven en wil jongeren dat ook bieden.
Babs staat vol in het leven en wil jongeren dat ook bieden.

Jongeren met diabetes en hun ouders bij elkaar brengen

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Babs Wolters wil zich in Albrandswaard inzetten voor jongeren met diabetes type 1 en hun ouders. Omdat het juist voor jongerenmoeilijk is om én te leven met deze ziekte én een gewoon leven te kunnen leiden.

,,Als jongere is het al lastig. Je hebt school, vrienden en je wilt met alles meedoen en erbij horen. Dat hoort erbij", vertelt de 37-jarige Babs, die zelf ook diabetes heeft. ,,En als je dan ook nog diabetes hebt, wordt het lastiger. Je ziet niets aan ons en hebt je leven te leiden. Maar je bent er wel 24 uur per dag mee bezig. Als je wakker wordt, als het warm is, als je een inspanning moet leveren... Het is een complexe ziekte." Want zodra de waardes te hoog of te laag zijn, heeft dat consequenties. ,,Daarbij merk je dat de schaamte groot is bij jongeren", aldus Babs. ,,Ze durven bijvoorbeeld niet te prikken in de metro of de klas. En omdat ze niet te laag willen komen, omdat je dan een hypo kunt krijgen en bewusteloos kunt raken, zorgen ze vaak dat ze te hoog zitten door te blijven eten maar geen insuline toe te dienen. Maar op langere termijn is dat superslecht. Je kunt dan bijvoorbeeld vernauwde bloedvaten krijgen, blind worden of hartfalen krijgen."

Inzicht
Daarnaast, zo meldt Babs, zitten de ouders vaak bovenop hun kinderen. Logisch, want zij willen niet dat hun grootste goed iets overkomt. ,,Maar, en dit is met name ingewikkeld, bij een puberbrein is er veel anders onder invloed van hormonen."
Dat is de reden dat Babs de jongeren en hun ouders bij elkaar wil krijgen. Om beide meer inzicht te geven en hulp te bieden. En steun aan elkaar te kunnen geven omdat zij het echt begrijpen en ervaringen kunnen uitwisselen. ,,Minder boosheid en frustratie vanuit onmacht vanuit de ouders en hen meer inzicht bieden in het brein over waarom ze niet willen prikken en mee willen doen met de rest, kan helpen. En als jongeren weten dat hun ouders mee lijden met hun diabetes is dat ook een extra last. Soms is het ook het beste om gewoon een arm om iemand heen te slaan en te zeggen dat het kut is in plaats van meteen in oplossingen te gaan denken."
Het doel dus: meer inzicht voor de jongeren en hun ouders en steun aan elkaar. De eerste aanzet is enkele weken geleden gegeven met een bijeenkomst. Daaruit is ook een 'diabetes sucks' Whats Appgroep gekomen voor jongeren met diabetes type 1. ,,Want als het even rot gaat heb je steun aan vooral steun aan elkaar, mede-diabetes-bondgenoten."

Nieuwe activiteit
En op deze manier vinden de jongeren en ouders elkaar via een andere weg dan in het ziekenhuis. ,,Daar gaat het vaak ook alleen maar over je waardes en hoe het gaat. Maar wij zijn meer dan de ziekte."
Na de eerste ontmoeting en het opzetten van de Whats Appgroep beraadt Babs zich over de volgende stappen. Belangrijk vindt zij dat de jongeren en ouders ook aangeven wat zij nodig hebben. In februari volgend jaar komt er op hun verzoek een nieuwe activiteit. Met inspraak van de jongeren vooraf. ,,Het gaat dan om kennismaken met elkaar en ervaringen delen." Wat wel zo is, is dat het met ouders en ook eventuele broers of zussen is. ,,Want het kan voor het hele gezin heftig zijn."

Wie zich ook wil aanmelden voor de Whats App groep of meer informatie wil over de activiteiten van Babs, kan contact opnemen via info@babsvoorschoolenouder.nl.

Advertenties uit de krant