Logo deschakelalbrandswaard.nl

Histories Hillegersberg zoekt verhalen en schilderijen van Bieling

HILGERSBERG/RHOON - Jan Cees van Duin is adviseur van de Stichting Histories Hillegersberg. Hij is algemeen geïnteresseerd in de geschiedenis van Hillegersberg, maar de komende tijd in het bijzonder in die van kunstschilder en beeldhouwer Herman Bieling. Bieling , geboren in 1887 in Rotterdam, woonde vanaf zijn veertiende in Hillegersberg. In 1937 verhuisde hij naar Rhoon waar hij in 1964 is overleden.

Voor Rhoon, maar ook voor Hillegersberg is Bieling een spraakmakend lokale figuur die grote bekendheid verwierf met de in 1917 opgerichte kunststroming De Branding. Dit jaar is dat exact 100 jaar geleden. ,,Een moment om bijzondere aandacht aan Bieling te geven'', zegt Jan Cees van Duin. Hij is bezig met het schrijven van een boek over Bieling en wil daarin zoveel mogelijk werken van hem afbeelden. Reden waarom hij graag in contact wil komen met mensen die over Bieling kunnen verhalen of werk van hem bezitten.

Belangrijk man
,,Bieling was ook in Rhoon een belangrijk man. Hij heeft daar langdurig gewoond, geschilderd en kennissen opgedaan'', licht Van Duin toe. ,,Er is bij zijn verhuizing naar Rhoon veel van zijn oudere werk meegegaan. Dat werk is ook bij particulieren in Rhoon verspreid. Zo weet ik van verschillende inwoners dat ze werk van Bieling hebben. Sommigen kregen het werk ook voor niets. Je hoort natuurlijk het verhaal dat kunstenaars, zeker in die tijd, niet rijk waren en werk als betaling gaven.'' Van Duin is vooral geïnteresseerd in het onbekende werk van Bieling dat in particulier bezit is. ,,Juist dat onbekende werk zou ik graag in mijn boekje willen publiceren.'' Van Duin nodigt mensen dan ook uit contact met hem op te nemen. De verhalen tekent hij op en van het schilderij maakt hij een foto die in het boekje wordt afgebeeld. Natuurlijk alleen met de vermelding dat het werk in particulier bezit is, benadrukt Van Duin. Inwoners Rhoon en Poortugaal die Van Duin kunnen helpen met informatie kunnen hem bereiken via 06-40415108 of via e-mail: jc.vduin@hccnet.nl.

In kaart
Inmiddels heeft Van Duin al heel wat werk van Bieling in beeld kunnen brengen. ''Bijzonder is natuurlijk nieuw werk erbij te krijgen. Heeft iemand al een werk vijftig tot zestig jaar thuis hangen dan weet niemand daar vanaf. Dan is het leuk dat te vinden en te publiceren''. De aandacht van Van Duin gaat vooral uit naar werk van Bieling uit zijn periode in Hilgersberg. ''Het werk uit Hilgersberg komt pagina groot in het boekwerk terecht. Van al het ander werk, ook die uit zijn Rhoonse tijd, verschijnt een bloemlezing. Vanaf 1938 heb ik weinig werk van Bieling maar het zou mooi zijn als ik uit die tijd nog drie of vier werken op het spoor zou krijgen.'' De bedoeling is dat het boekje in november dit jaar uitkomt.

Expositie
De Branding was een avant-gardistische groep die zich tegen de burgerlijke middelmatigheid van wat destijds in het algemeen op tentoonstellingen te zien was. In die tijd maakte Bieling vooral kubistische werken met landschappen, stillevens en personen als onderwerp. Het Chabotmuseum in Rotterdam besteedt dit jaar eveneens aandacht aan De Branding. Van 5 maart tot en met 4 juni 2017 wordt onder de titel 'De wereld van Bieling' een expositie gehouden.

Meer berichten