Afbeelding

Mantelzorg: 'Je moet eerst voor jezelf zorgen'

Algemeen

ALBRANDSWAARD - ,,Mantelzorg overkomt je. En het kost enorm veel kracht om iemand te dragen. Je krijgt met ontzettend veel te maken en je moet aanpassingen doen." Mantelzorgconsulente Heleen Visser van Steunpunt Mantelzorg denkt mee, adviseert en verwijst door om te zorgen dat mantelzorgers blijven staan. ,,Vaak is een luisterend oor al belangrijk, soms moet je naar extra ondersteuning zoeken in welke vorm dan ook."

De mantelzorg in Nederland groeit, meldt Heleen Visser. ,,Dit jaar heb ik in Albrandswaard ongeveer zestig nieuwe mantelzorgers in beeld gekregen door de aanvraag Pluim. Dit is een mantelzorgwaardering vanuit de gemeente. Er zijn nu tussen de 250 en driehonderd mantelzorgers bij ons bekend." Maar het zijn er naar haar schatting meer. Want dit zijn alleen de mantelzorgers die zich melden bij Stichting Welzijn Albrandswaard (SWA), waaronder Steunpunt Mantelzorg valt. ,,Naar mijn idee heb ik alle mantelzorgers nog lang niet in beeld."
Visser benadrukt dat zorgen voor een ziek familielid of vriend zwaar is. ,,Jonge mantelzorgers, die bijvoorbeeld voor een zieke ouder zorgen kunnen snel vereenzamen. En als je als ouder een kind hebt met een beperking, lijd je een ander leven dan als je gewoon een gezond kind hebt."

Als consulente helpt zij de zorgers op de meest uiteenlopende manieren. ,,Een luisterend oor kan al wat betekenen. De omgeving heeft vaak een advies of oordeel klaar. Als je alleen goed luistert, kun je de behoeftes van deze mensen horen en actie ondernemen over waar de ondersteuning moet komen te liggen. Ik merk ook dat de mantelzorger het fijn vindt als je vraagt hoe het met hem of haar gaat. Want het draait altijd om degene die ziek is. Maar ook de mantelzorger heeft deze vraag hard nodig."
Visser kan naast luisteren doorverwijzen naar de juiste instanties of helpen met bijvoorbeeld een WMO-aanvraag. ,,Je hebt ook respijtzorg. Dat is om te zorgen dat mantelzorgers even lucht kunnen happen. Het motto is: je moet eerst voor jezelf zorgen voor je voor een ander kunt zorgen. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar dat is het niet."
Bij respijtzorg worden er ook dagjes uit georganiseerd. Visser: ,,Dan staan ontspanning en gezelligheid voorop. Maar men ontmoet dan ook lotgenoten."
De zorgontvanger kan verder onder andere worden logeren in de Hooge Werff, zodat een mantelzorger bijvoorbeeld even op vakantie kan. Ook heeft SWA een groeiende groep vrijwilligers die graag helpen. Maatjes worden zij genoemd, Zij worden geschoold en getraind voor hetgeen ze worden ingezet. ,,Zonder deze groep kunnen we dit werk niet doen. Deze vrijwilligers spelen een bijzondere rol. Naast hun baan zetten zij zich in en tonen liefde voor de ander."
Daarnaast zet de consulente graag het sociale netwerk van de familie in. ,,Ik denk dat het sociale netwerk in kaart brengen misschien wel de belangrijkste taak voor mij is. Mijn ervaring is dat er vaak mensen in de omgeving bereid zijn te helpen maar een mantelzorger het niet durft te vragen. Als je met andere mensen de hulp wat weghaalt bij die ene mantelzorger, verlaag je de draaglast en verhoog je de draagkracht."
Voor meer informatie: mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl.

Afbeelding

Advertenties uit de krant