BAR-gemeenten willen maatregelen tegen geluid van A15

Algemeen

REGIO - Door de toename van het verkeer op snelweg A15 worden in Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk op een aantal plaatsen de geluidsnormen overschreden. Op nog meer plaatsen dreigt een overschrijding. 

“Op de A15 westelijk van Vaanplein tot Waalhaven Zuid is sprake van een overschrijding die wordt veroorzaakt doordat er meer verkeer op de A15 rijdt dan was verwacht ten tijde van het opstellen van het Tracébesluit A15 Maasvlakte – Vaanplein. Rijkswaterstaat is gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden om doelmatige maatregelen te realiseren. Na afronding van dit onderzoek worden in 2021 vervolgstappen gezet”, is te lezen in een verslag over het verkeersgeluid. 

“Op de A15 westelijk van Vaanplein tot Waalhaven Zuid is over meer dan een kilometer sprake van een overschrijding, welke werd veroorzaakt doordat er meer verkeer op de parallelwegen en toe- en afritten van de A15 rijdt dan was verwacht ten tijde van het opstellen van het Tracébesluit A15 Maasvlakte-Vaanplein. Rijkswaterstaat is een procedure om de plafonds te wijzigen gestart, dit in combinatie met onderzoek naar mogelijke doelmatige maatregelen”. 

Al in februari is door een ambtenaar van de BAR-organisatie gereageerd op dit rapport. Daarin is erop gewezen dat er op meer locaties sprake is van een overschrijding of een dreigende overschrijding van de normen. In de brief wordt gevraagd om eerst onderzoek te doen ‘naar mogelijke doelmatige maatregelen en pas daarna een procedure om eventueel de plafonds te wijzigingen. De huidige formulering suggereert dat de plafonds al verhoogd gaan worden’.

De Ridderkerkse burgemeester Annie Attema heeft op 3 december over het verkeersgeluid een brief gestuurd aan Rijkswaterstaat. Daarin heeft ze het over de overlast in de drie BAR-gemeenten. “Binnen onze gemeenten wordt veel geluidsoverlast ervaren van de Rijkswegen, wat een negatief effect heeft op het woon- en leefklimaat van onze inwoners. Een hoge geluidbelasting kan bovendien een negatieve impact hebben op de gezondheid . Als gemeenten hechten wij veel waarde aan een gezonde leefomgeving. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de maatregelen die wij nemen in het kader van onze Actieplannen Geluid”, schrijft Attema. 

De Ridderkerkse burgemeester dringt bij Rijkswaterstaat aan op maatregelen. “Vanwege de verbreding van de A15 zijn er in het verleden door Rijkswaterstaat bij onze gemeenten diverse maatregelen genomen om geluid te beperken. Nu blijkt dat de verkeersstromen hoger zijn geworden dan de prognoses, zijn nieuwe geluidsmaatregelen noodzakelijk. Een verhoging van de geluidproductieplafonds zou geen recht doen aan het participatieproces dat heeft plaatsgevonden rondom het tracébesluit.”

Attema wijst erop dat er niet alleen een probleem is tussen de Waalhaven en het Vaanplein. “Bij knooppunt Ridderkerk zijn diverse dreigende overschrijdingen en een werkelijke overschrijding. Ook langs de A29 zijn veel dreigende overschrijdingen. Het lijkt ons aannemelijk dat deze (dreigende) overschrijdingen komen door bovengenoemde toename van verkeer op de A15. Het is daarom van belang om ook deze locaties mee te nemen bij het maatregelenonderzoek.” Ze stelt voor om bij het nemen van maatregelen ook te kijken naar de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen. 

Er zijn langs de A15 ook problemen met de luchtkwaliteit. Er is in Albrandswaard onderzoek nodig naar de overschrijdingen van luchtkwaliteit langs Slotsedijk en de Poortugaalseweg.


Advertenties uit de krant