Polder De Kijvelanden
Polder De Kijvelanden

Polder de Kijvelanden (her)ontdekt

Algemeen

INGEZONDEN

Wat fantastisch dat tegenwoordig zo veel mensen een rondje door polder De Kijvelanden lopen of fietsen. Hebt u dat al eens gedaan? De Kijvelanden is namelijk één van de weinige polders op IJsselmonde die dicht bij de dorpskern ligt en waar een van oudsher gaaf verkavelingspatroon bewaard is gebleven. En mede daarom zette de werkgroep De Kijvelanden al meer dan twintig jaar geleden de actie ‘Met de Kijvelanden is niets mis, houd het zo als het is’ in gang. Met de bedoeling dat iedereen zou kunnen blijven genieten van dit mooie poldertje waar ieder seizoen wel iets te genieten valt. Denk maar aan de

de vers geploegde akkers, het frisse groen van het opkomende graan, het wuivende koren en de prachtig bloeiende akkerranden.

Niet alleen is de polder bijzonder om zijn ligging en karakter, ook flora en fauna zijn in groten getale aanwezig. Heeft u de hazen al eens zien ‘boksen in de rammeltijd’ en hoeveel zwaluwen heeft u deze zomer wel niet geteld in de lucht? Of wist u dat de fazanten in de bomen slapen omdat de vos daar niet bij kan komen en hoeveel soorten ganzen er in de Kijvelanden komen fourageren?

Wie goed oplet ziet in De Kijvelanden verder ook buizerds, torenvalken, sperwers en haviken. Om nog maar te zwijgen over de visarend die een enkele keer de Biesbosch verlaat om over de akkers te vliegen op zoek naar voedsel. Toppers en kuifeendjes doen zich vaak tegoed aan waterplanten en slakjes in de oude haven en ook het betoverende gefluit van de smienten is er te horen.

Voor de liefhebbers van de flora is er genoeg te beleven als het grasklokje op de dijken tussen de schapen bloeit of wanneer de wilde hop zijn best doet om langs een wilg omhoog te kruipen. Daarnaast is er natuurlijk nog een bonte samenstelling van vele kruiden en grassen als de wilde peen, het kaasjeskruid, roodzwenkgras en de kruipende boterbloem.

Dat is er nu nog allemaal te zien en te horen in onze fraaie polder; maar hopelijk ook nog in de toekomst!

En natuurlijk hopen we deze winter te kunnen schaatsen op onze mooie Poortugaalse ijsbaan. De voorbereidingen daarvoor zijn al getroffen: er is gemaaid en de molen draait weer!

Voelt u zich uitgedaagd? Kom al dit moois dan ontdekken in polder De Kijvelanden!

Werkgroep Polder de Kijvelanden
Onderdeel van VvPA

Advertenties uit de krant