Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Column wijkagent Jan Waasdorp: En toen zwaaide Hare Majesteit

Als je werkte in het centrum van Den Haag, werd je veel ingezet bij verschillende evenementen. Nadat ik mijn felbegeerde politiediploma, waar ik een jaar hard voor had gestudeerd, had ontvangen, werd ik als net beginnend, koninklijk huis gezind politieman na mijn stagebureau dus in het centrum van Den Haag te werk gesteld. Reikhalzend keek ik uit naar mijn eerste Koninginnedag als politieman. Er was in het centrum rond deze dag niet alleen kermis, altijd leuk om daar te worden ingezet, maar Hare Majesteit kwam naar Den Haag. Misschien zou ik haar wel van dichtbij zien. En stel je voor dat zij mij zou aankijken, je weet het maar nooit. Uiteraard zouden de prinsjes er ook bij zijn, dan was de kans op een leuk moment om te lachen altijd aanwezig.

Op betreffende 30e april stond ik dus, schoenen extra gepoetst, overhemd super glad gestreken en met mijn witte handschoenen aan, in mijn mooiste politiepak, zo trots als een aap met zeven van die lange dingen, op mijn plek, voor het oude stadhuis van Den Haag aan de Groenmarkt.

Uiteindelijk kreeg ik door mijn portofoon te horen dat de stoet er aan kwam. Het kon nog slechts één a twee minuten duren. Direct zei ik dit tegen het vlaggetjes zwaaiende publiek. Toen de stoet er dan ook aankwam, begon iedereen ‘lang zal ze leven’ te zingen. Bijna wilde ik uit volle borst mee gaan zingen. Als professional kun je dat natuurlijk niet maken, ik kon me dan ook net inhouden. Recht voor mijn neus, op nog geen twee meter afstand, stapte Hare majesteit uit haar auto. Vriendelijk zwaaide zij naar iedereen en toen gebeurde het. Zij keek mijn kant op en zwaaide, uiteraard naar mij. Dat is in ieder geval iets wat ik jaren heb geloofd en vol trots tegen iedereen heb verteld. De dag dat Hare Majesteit naar mij zwaaide.

Onlangs las ik een verhaal van één van mijn andere helden, Johan Cruijff.

Hij verteld een verhaal over hoe bijzonder het is om een hand van Hare Majesteit te krijgen. Ook vertelde hij dat er waarschijnlijk meer mensen een hand van Hare Majesteit hebben gekregen dan van zijn buurvrouw. Over bijzonder gesproken. Naar hoeveel mensen heeft Hare Majesteit gezwaaid?

Toen ik dat verhaal las, is mijn ballon geklapt. Inderdaad, Hare Majesteit heeft, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, naar meer mensen gezwaaid dan mijn buurvrouw heeft gedaan. Misschien wel helemaal niet naar mij.

Het idee was mooi voor zolang het duurde.

Meer berichten