Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto: Ronald Hooijmeijer

Column Katinka: Arie bedankt…

Daar ben ik dan… Na een lange periode in het ziekenhuis eindelijk thuis! Ik kan me nu eindelijk gaan focussen op waar dit jaar voor mij om draait. En dat is SLAGEN. Slagen voor mijn havo en dan naar het HBO toe. Kregen de examenleerlingen vorig jaar hun diploma nog gratis cadeau, moeten wij er dit jaar helaas keihard voor werken.

Twee weken geleden heeft Minister Slob de aangepaste maatregelen voor de examens van dit jaar bekend gemaakt. Er mag een extra onvoldoende gehaald worden, er is een extra herkansing, je mag je examens spreiden over een extra tijdvak en er is een ‘duimregel’. Met deze regel mag je je duim leggen op één vak, nadat je herkansing hebt gedaan, om alsnog te slagen. Kortom je mag best wel een uitglijertje maken… Maar als je vergelijkt met de eindexamenleerlingen van vorig jaar die alleen schoolexamens hoefden te maken terwijl zij maar 3 maanden online les hadden gehad, dan voelt dit wel een beetje jammer. Wij hebben veel langer online les gehad en onze achterstand is ook veel groter!

Vorig jaar kregen wij vervangende opdrachten in plaats van schoolexamens. Maar deze onderwerpen komen weer terug op het eindexamen en moeten nu dus allemaal ingehaald worden voordat de examens beginnen. Er is extra geld vrijgemaakt vanuit de overheid om alle achterstanden in te halen. Alleen blijf ik maar niet snappen waarom vorig jaar de achterstanden, van drie maanden, te groot waren en nu de examens bijna heilig zijn…

Er waren namelijk meerdere opties bedacht om de eindexamens aan te passen. Het Laks heeft met Minister Slob om de tafel gezeten om het te hebben over deze opties. Het afschaffen van de examens was daar één van. Maar ook het alleen toetsen van de kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde) was een goede optie. Ook het Laks was teleurgesteld over de maatregelen die nu genomen zijn.

Ik denk dat (bijna) iedere eindexamenkandidaat gehoopt had dat de eindexamens dit jaar weer niet door zouden gaan. Dat we net als vorig jaar ‘gratis’ ons diploma zouden krijgen. Maar als je dit jaar je diploma haalt… Dan kan niemand zeggen dat je hem cadeau hebt gekregen. Ik ga er in elk geval voor!


Meer berichten