Plan voor vrijstaande woningen aan Achterdijk
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Plan voor vrijstaande woningen aan Achterdijk

RHOON – Maandagavond is in de commissie Ruimte het marktinitiatief besproken om aan de Achterdijk 11 in Rhoon vier vrijstaande woningen te bouwen.

Door Anouk Breeman

,,Het is best een geinig bouwplan, maar onze inwoners zitten er niet op te wachten. Dus is het een overbodig en zinloos plan. Bovendien past dit niet bij ons beeldkwaliteitsplan, alleen al vanwege de bouwhoogte”, zei Henk Duurkoop (PvdA).

EVA en NAP wilden weten waarom omwonenden niet op voorhand al betrokken worden in het plan. ,,Er is al wel contact met omwonenden geweest”, reageerde wethouder Ronald Schneider.

Stem Lokaal en VVD schaarden zich achter het plan. ,,Maar is het misschien mogelijk om op deze plek meer dan vier woningen te bouwen?”, vroeg Eric van der Klooster (VVD).

Discussie
Het CDA is positief over het plan en de uitstraling ervan. ,,Maar wij maken ons zorgen over al die marktinitiatieven. Is daar niet een integrale aanpak voor nodig, waarin we aangeven wat wij belangrijk vinden?”, zei Sander van der Kaaij (CDA). ,, Dit is een interessante discussie. Wij hebben als gemeente nauwelijks eigen grond, dus dan moet je private partijen uitkopen om beleid te kunnen uitvoeren. In Lansingerland is dat gruwelijk mis gegaan, daarvan ondervinden ze nog jaren problemen”, reageerde de wethouder.

GroenLinks is niet te spreken over het plan. ,,Er is woningnood, we hebben een opgave. Vier villa’s op 6000 vierkante meter grond is geen doen! In december stond er nog een woningtype Hooimijt in dit plan, met daarin ruimte voor appartementen. Dat is helaas geschrapt. Wat mij betreft blijft deze grond gewoon onbebouwd”, zei James Scharink (GL).

Hoogte
,,Dit is private grond, dus als die eigenaar er één woning had willen neerzetten, had dat gewoon gekund”, reageerde wethouder Schneider. ,,Omdat in dit plan vier woningen staan, moet het bestemmingsplan worden aangepast en komt het hier ter sprake. We zijn blij dat het meerdere woningen zijn. De hoogte is inderdaad een punt van discussie, maar wij vinden het acceptabel.”

,,Jammer dat er niets is gebeurd met de kritische opmerkingen in deze raad”, reageerden Richard Steger (NAP) en Henk Duurkoop (PvdA).

De gemeenteraad bespreekt dit onderwerp in de vergadering van 1 februari.

Meer berichten