Logo deschakelalbrandswaard.nl
Zoë Luna Brasser en Reese Kuyt.
Zoë Luna Brasser en Reese Kuyt. (Foto: )

Reese Kuyt: 'Ik kan nu echt mijn stem laten horen'

ALBRANDSWAARD - In mei dit jaar werd Reese Kuyt gekozen tot kinderburgemeester. Vorige week werd zij tijdens de gemeenteraad geïnstalleerd en werd er afscheid genomen van kinderburgemeester Zoë Luna Brasser. In gesprek met twee bijzondere meiden.

Door Astrid Potuijt

Voor Zoë Luna was het best even een domper dat veel van haar activiteiten het afgelopen jaar niet doorgingen vanwege de coronacrisis. Hierdoor miste de ze 5 mei viering en ze zou het startschot geven bij een run, waarvan ze de naam even niet meer weet. Toch blikt ze terug op een bijzonder jaar en denkt ze erover om later misschien een echte burgemeester te worden. Een van de speerpunten van Zoë Luna was om iets tegen het zwerfrafval te ondernemen. Daarnaast stond ze voor veiligheid. Ze nam dan ook deel aan een actie waarbij fietsverlichting werd uitgedeeld en kortgeleden plaatste ze stickers op een aantal prullenbakken waarop de tekst 'Onze toekomst is duurzaam' staat. Ze hoopt hiermee mensen bewuster te maken. ,,Ik vond het leuk om kinderburgemeester te zijn", vertelt ze. ,,Van mijn begeleiders bij de gemeente kreeg ik positieve feedback en veel complimentjes. Ik heb veel geleerd van deze periode en wie weet ga ik later ook de politiek in." Zoë Luna gaat na de zomervakantie naar het Penta College in Hoogvliet en gaat ze starten met een nieuw leven wat ze best spannend vind. ,,Ik vond de Sinterklaasintocht het leukste. O, en ook de overhandiging van het boek van zwervertje Rolf. Eigenlijk was alles leuk wat ik heb gedaan."

Reese Kuyt staat te popelen om met haar nieuwe functie te starten. ,,Kinderen krijgen niet zo vaak de kans om hun stem te laten horen, we kunnen hooguit een brief sturen. Nu kan ik de stem van de kinderen zijn", zegt ze. Reese staat voor veiligheid, gelijkheid en gezondheid. Ze hoopt dat ze kan regelen dat er bijvoorbeeld eens per maand gezond eten op school komt waardoor kinderen zich hier bewuster van worden. Het valt haar op dat veel kinderen koekjes e.d. bij zich hebben tijdens de overblijf. Zelf eet ze vooral gezond en wil daarin ook het goede voorbeeld geven. Ook wil ze graag borden op de plaatsen bij school waar je wel en niet mag parkeren. Tijdens haar speech vorige week gaf ze ook aan voor gelijkheid van kinderen te staan. 'Niemand mag gepest worden' zei ze daarin.

,,Ik ben 24/7 kinderburgemeester dus ik verwacht dat ik het er druk mee krijg", vertelt een enthousiaste Reese. ,,Ik hoop dat mij vriendinnen en klasgenoten ideeën en suggesties geven zodat ik hun stem kan zijn. Het is een grote kans dat ik als jong meisje wat kan betekenen voor de kinderen uit Albrandswaard."

Hoe vinden haar klasgenoten en vriendinnen het eigenlijk dat ze kinderburgemeester is? ,,Ze vinden het leuk voor me. Ik sta opeens vaak in de krant. Dat vind ik wel bijzonder. Mijn moeder maakt er een plakboek van." Reese zit op de Julianaschool in Rhoon.
Zoë Luna: ,,In het begin van het schooljaar was ik misschien iets te enthousiast over mijn kinderburgemeesterschap. Dat werd niet altijd begrepen door mijn klasgenoten van obs Valckesteijn. Mijn vriendinnen hebben regelmatig suggesties gedaan. Daar was ik blij mee. Dat ik vaak in de krant stond, vond ik raar en tegelijkertijd bijzonder", lacht ze. Naderhand raakte mijn klasgenoten er aan gewend en hadden ze het er niet meer over.

Reese weet nog niet wat ze later wil gaan doen. Ze is geïnteresseerd in politiek, maar ze houdt ook veel van tekenen en acteren. Ze heeft gelukkig nog jaren de tijd om haar toekomst uit te stippelen.

Heeft Zoë Luna nog tips voor Reese? ,,Ze doet het al hartstikke goed, zoals haar praatje tijdens de installatie. Als je jezelf maar bent", zegt ze tegen Reese. ,,Dan gaat het goedkomen." Reese lacht. Dat gaat haar vast lukken.

In de zomervakantie worden de plannen van Reese uitgewerkt zodat ze in september echt aan de slag kan gaan. Ze staat te popelen.

De speciale kinderburgemeester ambstketen wordt voor deze gelegenheid uit de kluis gehaald. Zoë Luna heeft hem voor het laatst in handen. Reese zal hem het komende schooljaar vaak dragen.

Meer berichten