Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Herontwikkeling De Meijlle weer stap dichterbij

Door Anouk Breeman

RHOON – In de commissie Ruimte werd dinsdagavond gesproken over het buurtinitiatief om op de plek van de oude school De Meijlle, op de kruising van de Molendijk en de Kleidijk in Rhoon, vier vrijstaande woningen te bouwen. Daartoe moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Oppositiepartijen PvdA, NAP, GL en EVA noemden het een gemiste kans. ,,Maandagavond bespraken we mogelijke ontwikkellocaties in de gemeente. Toen zei de wethouder: ‘er is weinig plek.’ En nu komen er maar vier woningen op zoveel grond”, zei Richard Steger (NAP).

Moerascipressen
,,Dit project staat symbool voor wat er in onze gemeente mis gaat op het gebied van woningbouw”, stelde James Scharink (GL). ,,Het was grond van de gemeente, waarop we hadden kunnen bouwen wat we willen. Woningen voor jongeren en ouderen bijvoorbeeld. En nu komen er vier villa’s op 2400 vierkante meter. Vier prachtige moerascipressen van minstens 50 jaar oud moeten verdwijnen, omdat ze schaduw geven. Deze naaldbomen kunnen wel 2600 jaar oud worden en een diameter van 8 meter bereiken. De initiatiefnemers neem ik niks kwalijk, zij komen gewoon met een plan binnen de kaders. Maar die kaders zijn geschetst door VVD, SL, LA en CDA.”

,,Welk effect heeft het weghalen van die moerascipressen eigenlijk op het grondwaterpeil? Ze verdampen veel water en zorgen er zo voor dat het grondwaterpeil niet te hoog wordt”, merkte Henk Duurkoop (PvdA) op. ,,Er komen vier nieuwe bomen voor terug”, reageerde Eric van der Klooster (VVD). ,,Dat is toch niet hetzelfde?”, stelde Scharink (GL). ,,Het is hypocriet om te zeggen dat het groen behouden blijft in dit plan. Het bomenbeleid in de gemeente faalt.”

Kunstwerk
,,Ik ga nog gauw kijken naar die bomen voor ze weg zijn”, zei Mariëlle Vergouwe (EVA). Zij informeerde ook wat er met het kunstwerk dat op het voormalige schoolplein stond, gebeurt. ,,Kunstwerk? Ik heb daar geen kunstwerk gezien”, reageerde wethouder Ronald Schneider. ,,Boven de ingang hangt een gevelsteen met spelende kinderen erop, midden 20e eeuw gemaakt door kunstenaar Van Kralingen”, wist James Scharink (GL). De wethouder beloofde dit kunstwerk bewaard blijft.

Het onderwerp wordt besproken in de raadsvergadering van 29 en 30 juni.

Meer berichten