Logo deschakelalbrandswaard.nl
Zijaanzicht Huis van Albrandswaard
Zijaanzicht Huis van Albrandswaard (Foto: )

Raad stemt in met bouw Huis van Albrandswaard

ALBRANDSWAARD – Na een lange discussie stemde de gemeenteraad maandagavond in met de bouw van een nieuw gemeentehuis aan de Stationsstraat in Rhoon. In dit Huis van Albrandswaard komen ook de Stichting Welzijn Albrandswaard, het Wijkteam, Sportcafé en mogelijk ook RTV Albrandswaard. De bouw begint dit najaar en gaat in totaal 14,5 miljoen euro kosten.
Een hoop gemeenschapsgeld, vonden alle partijen. ,,Een mooi gebouw, maar het is een maatje te groot voor ons", zei James Scharink (GL).
Na een goed gesprek met ambtenaren is EVA overtuigd dat nieuwbouw goedkoper is dan huren. Maar de partij vreest voor kostenoverschrijdingen. ,,Dit plan past maar nét binnen de financiële kaders. Wat doen we als het budget wordt overschreden? Dat mag niet ten koste gaan van de bewoners", zei Mariëlle Vergouwe. Daarom diende EVA een amendement in, waarin staat dat de gemeente bij overschrijdingen bezuinigt op personeel en materieel. ,,Alleen dan kunnen wij instemmen met dit voorstel."

Vertrouwen
,,Het college zet zich in om het budget niet te overschrijden. Mocht dat onverhoopt tóch gebeuren, dan kan de raad op dat moment altijd nog een dergelijk besluit nemen", reageerde wethouder Mieke van Ginkel.
Alle partijen, behalve GL en EVA, gaven aan vertrouwen te hebben in de wethouder. ,,Wij stellen liever vooraf de kaders, in plaats van achteraf", herhaalde Mariëlle Vergouwe (EVA).
,,Die kaders hebben wij toch als gemeenteraad al meerdere malen vastgesteld?", reageerde Wendy Verduijn (Stem Lokaal).

De VVD had behoefte aan een schorsing en een derde spreekronde. ,,Met dit amendement geef je het college juist carte blanche", reageerde Jolanda Ram (VVD) op het voorstel van EVA. ,,Wordt het te duur, dan ontsla je wat ambtenaren. En daarmee zijn wij het niet eens!"

Het amendement van EVA haalde het niet, zodat EVA en GL tegen het voorstel stemden. De andere partijen stemden in met de bouw van een nieuw gemeentehuis.

Meer berichten