Afbeelding

Bomenbuurt schoolvoorbeeld van burgerparticipatie

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Een sterk staaltje van burgerparticipatie. Zo kan de herinrichting van de Bomenbuurt ondertussen worden genoemd. Na een valse start vorig jaar juni, ligt er een plan voor dat gedragen wordt door een afvaardiging van bewoners van de woonerven De Kastanje, De Eik, De Esdoorn en De Beuk. De gemeente en deze vier bewoners presenteren de plannen dinsdag 12 maart tijdens een inloopbijeenkomst.

,,We hebben met veel plezier met de gemeente om tafel gezeten", reageert Joop Grootenhuijs nu het proces voor het grootste gedeelte is voltooid. Samen met Jan Klingens, Jan van den Tol en Liesbeth Schouten ging hij met de wethouder en ambtenaren constructief in gesprek.De vier afgevaardigden spraken allemaal namens hun eigen erf: De Kastanje, De Eik, De Esdoorn of De Beuk. De reden hiertoe was niet positief, de uitkomst uiteindelijk wel. Grootenhuijs: ,,Iedereen was ontdaan over de eerste plannen. Toen zijn wij mensen gaan mobiliseren voor de inloopavond in juni 2018, die eraan kwam."

Parkeren
De reden dat alles op de schop gaat, is omdat het riool moet worden vervangen en de huidige parkeernorm niet wordt gehaald.
Het grootste pijnpunt in het eerste plan zat 'm in de ingetekende parkeerplaatsen. ,,Ik, en veel bewoners met mij bleek later, heb bewust gekozen om te wonen in een verkeersluwe wijk. Dat dat zou veranderen was ik niet van gediend."

Streep door de plannen
In juni 2018 was er een inloopbijeenkomst waarin de gemeente een plan presenteerde. Nog diezelfde zomer klopten Klingens, Schouten, Van den Tol en Grootenhuijs bij de wethouder aan met een stapel handtekeningen. Een grote meerderheid van de Bomenbuurt gaf hiermee aan het niet eens te zijn met de plannen zoals ze voorlagen.
Wethouder Martijn Heezen pikte de signalen op en zette een streep door de plannen. Daarnaast nodigde hij het viertal uit om in gesprek te gaan.

Nieuwe tekening
De tekeningen werden erbij gepakt en er werd gekeken waar parkeerplaatsen al dan niet gewenst waren. Want de plannen op het gebied van parkeren was waar de angel zat. Grootenhuijs: ,,We wilden bijvoorbeeld graag de twee stroken parkeerplaatsen benedendijks en die waren helemaal verdwenen op de tekeningen. En op plekken waar het autoluw is, waren ineens wel parkeerplekken, waar we niet van gediend waren. We hadden na ons eerste gesprek al snel een primaire nieuwe tekening met parkeerplaatsen, waar we ons veel beter in konden vinden."

Opfrissen
Maar ook over de andere zaken, zoals groen en spelen werd gepraat. Iedere 'afgevaardigde' van de buurt haalde informatie op bij de woonerven. Wethouder Heezen: ,,Er bleek dat wat er is nog wel goed is, maar er vooral opgeknapt en opgefrist moet worden."

Zowel de gemeente als de afgevaardigden zijn positief hoe zij gezamenlijk dit traject hebben doorlopen. Wethouder Heezen: ,,We hebben goed naar elkaar geluisterd en zoveel mogelijk wensen ingepast."

Inloopbijeenkomst
Tijdens de inloopbijeenkomst op dinsdag 12 maart kunnen inwoners de plannen bekijken en uitleg krijgen. De plannen zijn per erf uitgewerkt. Wie vragen heeft, kan deze stellen aan de gemeente en de afvaardiging. Het viertal uit de erven roept de inwoners op vooral te komen, omdat zij deze avond wensen en ideeën kunnen inbrengen. Die worden, waar mogelijk, ingepast in de voorliggende tekeningen.

De inloopbijeenkomst is van 18 tot 20 uur op het gemeentehuis aan de Hofhoek 5 in Poortugaal.

Advertenties uit de krant