'Beginnen met gesprek aangaan'

Algemeen

ALBRANDSWAARD - ,,Ik vind dit weer zo kneuterig. Teleurgesteld is denk ik het woord hiervoor." Ad Janssen reageert hiermee op de motie, die maandag 5 november unaniem werd aangenomen, waarin Koningsdag aan de kaak wordt gesteld. ,,Ik snap niet waarom. Wat is de gedachte erachter? Iedereen had het destijds kunnen oppakken maar niemand is opgestaan."
In de motie, ingediend door Leefbaar Albrandswaard, staat dat inzichtelijk moet worden gemaakt wat mogelijk is voor verenigingen en lokale ondernemers met Koningsdag en waarin een evaluatie wordt gevraagd van de huidige werkwijze (contract met één vergunninghouder, dus met Ad Jansen). Ook staat in de motie dat het college van burgemeester en wethouders een voorstel bij de gemeenteraad moet neerleggen met het beleid voor de activiteiten rondom Koningsdag voor 2019 en verder, waarbij de financiële consequenties worden weergegeven.
,,Eerst staat er in De Schakel drie jaar geleden dat er geen Koningsdag meer komt want de gemeente kan niks meer doen. Ik heb me toen gemeld en mijn nek uitgestoken en dan krijg ik dit…", aldus Janssen. ,,We hebben al twee jaar hierin geïnvesteerd; het eerste jaar met verlies, daarna quitte.
De bedoeling is dat het zich uiteindelijk gaat terugbetalen. Maar nu verdien ik er niks aan. Ik wil best mijn boekhouding laten zien. Er zijn misschien mensen die denken dat ik hiermee mijn zakken kan vullen, maar ik kan juist dit doen omdat mijn zakken zijn gevuld. Koningsdag levert mij financieel niets op."
Daarbij benadrukt de ondernemer dat niet hij het doet, maar zijn mensen. ,,Ik heb de middelen, de locatie en de mensen waardoor mijn naam eraan hangt. Maar mijn mensen doen het."
Koningsnacht is makkelijk gezegd de kartrekker in het verhaal. Daar wordt de winst gemaakt, zodat 27 april groots kan worden uitgepakt. ,,We betalen alles; de EHBO, de fanfare, de artiesten, de vrijwilligers en zelfs de dranghekken en prullenbakken. Gelukkig werken we samen met de Ronde Tafel. We zijn blij met die samenwerking. Maar mensen moeten beseffen dat niemand dit zomaar gratis kan doen."

De ingediende motie heet 'Evenementen in Albrandswaard', maar in de tekst gaat het alleen over Koningsdag. Wethouder Mieke van Ginkel reageerde die avond positief op de motie: ,,Ik begrijp dat Koningsdag een sociaal feest is en iedereen zich erin moet kunnen vinden. Ik denk dat de motie aansluit bij de visie die we willen presenteren met betrekking tot evenementen dus het college neemt de motie over."
Bij navraag later zei de wethouder het volgende: ,,Er ligt een afspraak. Ik denk dat we moeten beginnen met het gesprek aangaan. Maar we hebben ruimte in de begroting opgenomen om onderzoek te doen naar wat er aan evenementen wenselijk is in Albrandswaard. Volgend jaar ga ik daarmee aan de slag."
Overigens vraagt Ad Janssen zich af of er twee grote evenementen mogelijk zijn in Albrandswaard op dezelfde dag. ,,Kan de veiligheid dan nog worden gegarandeerd? We hebben het hier over twee dorpen. En daarbij: waarom kunnen we niet één groot dorpsfeest hebben? We liggen centraal en betrekken lokale verenigingen en ondernemers erbij."
Janssen: ,,Als er weer een subsidiepot komt, dan wil ik ook een deel. Dan stuur ik een rekening. Niet zozeer om het geld, maar om het principe. Het kan niet zo zijn dat de gemeente eerst zijn keutel intrekt en als het dan een succes blijkt, dat mensen het opeens ook willen."

Advertenties uit de krant