Ruud van Dongen (rechts) wil zijn vak niet missen.
Ruud van Dongen (rechts) wil zijn vak niet missen. Foto: Marianne Vermaat

Dertig jaar fysiotherapie

Algemeen

RHOON - De fysiotherapie is veranderd in dertig jaar tijd. En er gaat nog veel veranderen in de komende jaren. ,,Ons vak is dynamisch en zal zeker meegroeien met de toekomstige ontwikkelingen. Wij staan niet stil en zijn constant in beweging. Nu u nog, blijf bewegen. Bewegen is leven en leven is bewegen."
Fysiotherapie Van Dongen, waarvan Fysio Essendael een onderdeel is, bestond op woensdag 8 augustus dertig jaar. Eigenaar en therapeut Ruud van Dongen blikt terug en vooruit.
Egbert Rudolf van Dongen, zoals hij voluit heet, werd geboren in Rotterdam op 6 maart 1959. Na zijn opleiding is hij sinds 1983 fysiotherapeut en sinds 1988 manueel therapeut. ,,Mijn praktijk in Spijkenisse ben ik begonnen op 8-8-1988. In de afgelopen dertig jaar heb ik met grote regelmaat diverse cursussen gevolgd. Met als resultaat dat de goede naam van de praktijk steeds bekender werd in Spijkenisse en Rhoon en omgeving, waardoor er al snel behoefte was aan uitbreiding. Inmiddels werken wij met zes collega's als team." Van Dongen voert zijn vak al die jaren uit als professional en 'naar eer en geweten'. ,,Inmiddels is het vak verweven in hart en nieren en dat zal ik niet snel willen missen."

Wat hij graag wil vergeten is de periode van 'Marktwerking in de Zorg'. ,,Recent is er een rapport verschenen waarin geconcludeerd is dat de marktwerking in de zorg 'een mislukt project is'. Het heeft ons alleen maar veel geld gekost en veel ellende gebracht. Zo zijn er praktijkhouders, die zich geen fysiotherapeut meer noemen maar ondernemer in de zorg. Deze bombarderen de regio met folders en proberen alleen een grote omzet te realiseren en zoveel als mogelijk cliënten aan zich te verbinden. Dit is niet mijn stijl van werken en laat liever mijn cliënten middels mond-tot-mondreclame als ambassadeurs voor mijn praktijk spreken. En ondertussen is de solopraktijk gegroeid tot een groepspraktijk van zes fysiotherapeuten op drie verschillende adressen: in Spijkenisse zitten wij aan de H. de Lintweg 2 en 6 en aan het Duindoornpad 7 en in Rhoon aan de Oyenshof 2."
Positief noemt Van Dongen de Directe Toegankelijkheid van fysiotherapeuten ( DTF), die mogelijk werd op 1 januari 2006. ,,Uit onderzoek blijkt dat fysiotherapeuten in de praktijk goed in staat zijn om zelfstandig een indicatie voor fysiotherapie te stellen. De patiënten kunnen nu zelf beslissen of zij met hun klachten eerst naar de huisarts of rechtstreeks naar de fysiotherapeut gaan. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mensen over het algemeen goed kunnen beoordelen of een fysiotherapeut hulp kan bieden bij hun gezondheidsprobleem. Ik ervaar de invoering van de DTF als een erkenning van de expertise van de fysiotherapeut in Nederland en het vertrouwen dat hiervan geen misbruik gemaakt gaat worden als een groot compliment voor de beroepsgroep."
De toekomst ziet de Rhoonaar positief tegemoet. ,,In 2030 staat functioneren en dus beweegzorg centraal. Dit staat in een advies van de Commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen van Zorginstituut Nederland over de gewenste ontwikkeling van beroepen en opleidingen in de gezondheidszorg. ,,De fysiotherapeut is bij uitstek de deskundige zorgverlener op dat gebied waar bewegen en houding een essentiële rol spelen. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan een belangrijke doelstelling van dit kabinet: vitale burgers, participatie, meedoen, functioneren, (blijven) werken en langer thuis wonen."

Advertenties uit de krant