<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl

Burgers doen het zelf

  •   71 keer gelezen

Door Yvonne Schults

RHOON - Het vierde Verhalenhuis komt eraan. Donderdag 24 mei komt voormalig wethouder Bert Euser vertellen over de lokale samenleving en de lokale democratie, die voortdurend in beweging zijn.

Aan het eind van de vorige eeuw heeft de 'politieke democratie' op gemeentelijk niveau een deel van haar historische positie teruggekregen. Gemeenten zijn de eerste overheid, het bestuur staat het dichtst bij de burger. Ook is het takenpakket van gemeenten door decentralisatie in zorg, jeugdhulp en werk verder uitgebreid.

Toch is dit niet het hele verhaal. Naast de 'politieke democratie' bestaat ook de 'maatschappelijke democratie', gevormd door actieve burgers en hun organisaties in vrijwilligerswerk. Door de opkomst van de verzorgingsstaat, werden eerder taken van burgers afgenomen. Tegenwoordig heeft de overheid ongevraagd taken weer teruggelegd bij burgers, taken waar de overheid geen middelen voor wil en kan vrijmaken.

Burgers hebben zo hun eigen opvattingen en ideeën. In het kader van burgerparticipatie konden deze op de raadstafel worden neergelegd en was het aan de politiek om een en ander op te pakken en uit te voeren. Burgers willen in toenemende mate zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de uitvoering van hun ideeën.

Dat betekent dat naast taken ook verantwoordelijkheden, bevoegdheden en financiële middelen aan burgers moeten worden overgedragen. In het verhaal van Bert Euser komen zowel de geschiedenis, het heden als de toekomst van de 'maatschappelijke democratie' van Albrandswaard aan de orde.

Op 24 mei is iedereen om 18.30 uur van harte welkom bij de Buytenhof, Rijsdijk 98 in Rhoon. Tussen de gangen van een diner door wordt het verhaal gedeeld. Kaarten á twintig euro zijn verkrijgbaar bij boekhandel Het Witte Huys en zorgboerderij De Buytenhof. Bij Het Witte Huys zijn ook al kaarten voor de laatste editie voor de zomervakantie verkrijgbaar. Op 21 juni vertelt Rien Heijboer, sportarts van het Nederlands voetbalelftal, over Oranje. Het Verhalenhuis is een initiatief van Stichting Gemeenschapsfonds Albrandswaard. Meer informatie: verhalenhuisalbrandswaard.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221959&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>