Afbeelding

Minder restafval door betere scheiding

Algemeen

ALRANDSWAARD - Op 1 januari 2022 veranderde er voor de inwoners van Albrandswaard veel als het gaat om de afvalverwerking. Bewoners betalen nu per afvalzak of container restafval+PMD naast het vaste basistarief. Een deel van de inwoners vond de tariefstijging te groot en liet zich hierover horen aan wethouder Heezen en de gemeenteraad. De gemeenteraad wil in 2022 de wijze van berekenen opnieuw bekijken. 

De eerste maanden na invoering laat zien dat inwoners steeds bewuster met hun afval omgaan en dat ook de nascheiding goede resultaten oplevert. Dit heeft in de eerste twee maanden van dit jaar al een resultaat opgeleverd van ruim 17 procent minder ingezameld PMD+restafval, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Verder is een sterke daling te zien van ingezameld oud papier en karton, dit heeft mogelijk te maken heeft met de invoering van de JA-sticker in oktober 2021. Het verbranden van restafval wordt steeds duurder. Om die kosten niet verder te laten stijgen is verdere afvalscheiding en het verminderen van het restafval dé manier.

Beter scheiden
De beste manier om het restafval te verminderen is door het te scheiden aan de ‘bron’, wat betekent dat inwoners thuis direct hun afvalstromen apart houden. Dit leverde vorig jaar een scheidingspercentage van 69 procent op, een stijging van 13 procent ten opzichte van 2019. De hoeveelheid restafval (inclusief grof huishoudelijk afval) is de laatste drie jaar afgenomen met 55 kg per inwoner per jaar, van 219,4 kg in 2019 tot 164,4 kg in 2021.

Nog meer winst?
Wat kunnen inwoners nog meer doen? Martijn Heezen: ,,In onze afvalzak of container voor PMD+restafval zit nog te veel groente-, fruit-, tuinafval en etensresten(GFT+E). Als inwoners dat nog beter scheiden is hun container minder snel vol en ook de kosten voor het verbranden daalt daarmee. Daarnaast zitten er ook waardevolle grondstoffen in het GFT die we goed kunnen gebruiken. Wat ook nog beter kan is de inzameling van Plastic, Metaal en Drankkartonnen (PMD). Veel mensen denken dat we alleen plastic nascheiden, maar ook bijvoorbeeld blikjes en melkpakken mogen bij het PMD+restafval. Dit wordt via nascheiding allemaal machinaal uit het afval gehaald in de fabriek voordat het verbrand wordt.”

Advertenties uit de krant