Iris Schoonewille op de dwarsfluit tijdens de opnames. Rechtsonder: Sander, iris en Kees namen de cd gedrieën op.
Iris Schoonewille op de dwarsfluit tijdens de opnames. Rechtsonder: Sander, iris en Kees namen de cd gedrieën op.

‘Van Bach tot Mary Poppins, nieuwe cd voor Sander, Iris en Kees

Algemeen

Door Astrid Potuijt

RHOON - Drie jaar geleden kwamen Sander van der Kaaij en Iris Schoonewille met hun eerste cd Intermezzo. Dat smaakte naar meer en op initiatief van Kees Alers, de dwarsfluitleraar van Iris, werd er de tweede cd opgenomen. Dit keer met z’n drieën en opgenomen in de Dorpskerk van Rhoon, omdat de akoestiek voor de dwarsfluit daar vele malen beter is dan in een studio. De cd Variations van Sander, Iris en Kees is vanaf 1 april voor iedereen te koop.

Toen Iris zeven jaar was begon ze met dwarsfluitles. ,,Ik vond het meteen heel leuk en ik had vanaf mijn vierde al algemene muzikale vorming lessen gevolgd”, vertelt Iris. ,,Vanaf mijn veertiende krijg ik nu al les van Kees. Het spelen op de fluit is voor mij pure ontspanning en als puber oefende ik al zo’n twee uur per dag. Ik wisselde het af met huiswerk maken. Sander is mijn vriend en ik leerde hem kennen bij Christelijk Gemengd Koor Delfshaven. Hij speelt orgel en piano. Omdat we vaak samen speelden bij het koor werd het idee voor de eerste CD geboren. Om een echt muzikaal duo te worden hadden we ook een naam nodig, dat werd Joyful Inspiration. De naam slaat op onze muziek die zowel vrolijk als inspirerend kan zijn.”

Duo
Het duo speelt regelmatig samen in kerkdiensten en zelfs af en toe bij een bruiloft. ,,Sander speelt orgel in de Dorpskerk en in de Maranthakerk”, gaat Iris verder. ,,Soms speel ik dan mee op de fluit. Maar we worden ook steeds vaker als duo uitgenodigd.”

Tweede cd
Kees opperde om een tweede cd te maken. Sander en Iris waren daar meteen enthousiast over. Gekozen werd voor de Dorpskerk als opnamelocatie. ,,We namen in twee middagen de muziek meerdere keren op. We spelen nummers met ons drieën, maar er staan ook nummers op die door Kees en Sander worden gespeeld of door mij en Sander. Kees speelt ook altfluit en heeft een barok opzetstuk voor de dwarsfluit. Daardoor is het geluid ook heel gevarieerd. We hebben gekozen voor muziek die we alle drie mooi vinden. Daarom gaat het van Bach naar Mary Poppins. Omdat Kees ook mijn leraar is, nam hij ook de coachende rol op zich en konden we snel ingrijpen als het nodig was.”

Digitaal
Een cd klinkt toch ietwat ouderwets. Iris moet erom lachen. ,,Ja, maar het is ook zo mooi om het fysieke product in je handen te houden. En veel mensen die onze muziek waarderen, kopen nog cd’s. Daarnaast komt onze eerste cd Intermezzo binnenkort wel op Spotify en zal deze cd later ook digitaal te beluisteren zijn. Maar wanneer dat is, weet ik nog niet.”

YouTube
Het project is afgelopen, maar dat betekent niet dat Iris en Sander nu een tijdje niks zullen doen. ,,We hebben ook een YouTubekanaal waar we onze muziek op presenteren. Daarin zijn we onszelf ook steeds weer aan het verbeteren. Betere techniek bijvoorbeeld. We hebben nog allerlei plannen en ideeën, dus vervelen zullen we ons niet.”
Of er nog een derde cd komt, kan Iris nog niet zeggen. ,,Maar ik sluit het zeker niet uit”, lacht ze.

Dat het duo samen muziek maakt, verbindt. ,,Het is heel fijn dat we dit als gezamenlijke hobby hebben en vaak samen boven in en aparte ruimte muziek kunnen maken. Het kost allemaal veel tijd, maar we zouden niets liever doen.”

Informatie
Op 1 april wordt de cd Variation gepresenteerd door Sander, Iris en Kees in de Dorpskerk van Rhoon voor genodigden. Daarna is de cd te koop via de website www.joyfulinspiration.nl en via de social media kanalen van dit duo. De cd kost 15 euro.

Advertenties uit de krant