Bep Groenenboom - Maas is mantelzorger voor haar man Adri.
Bep Groenenboom - Maas is mantelzorger voor haar man Adri. Foto:

Mantelzorger Bep: ‘Je staat er niet alleen voor’

Algemeen

Door Astrid Potuijt

RHOON - Donderdag 10 november is het de dag van de Mantelzorger. Op deze dag worden de mantelzorgers uit Albrandswaard verwend met een lunch bij De Buytenhof. Hier ontmoeten ze elkaar, kunnen ze even pauze nemen van de zorgtaken en met ‘lotgenoten’ kletsen. Bep Groenenboom had gewild dat ze zich veel eerder bij hen had aangesloten. ,,Ik hoop echt dat ik door mijn verhaal te vertellen, anderen inspireer om ook deze stap te nemen. Je staat er niet alleen voor.”

Bep Groenenboom is een bekend gezicht in Rhoon, evenals haar man Adri. Zo was zij onder andere oprichtster van peuterspeelzaal Ghijs en Adri was timmerman, vrijwilliger bij de brandweer en voor zijn hobby jaagde hij graag. 

,,Ik denk dat ik het zo moeilijk vond om er aan toe te geven dat hij Alzheimer had, omdat we zoveel mensen in het dorp kennen”, zegt Bep. ,,Ik wilde hem niet voor schut zetten, ik wilde niet dat andere er wat van zouden vinden en ik schaamde me. Achteraf was dat niet nodig geweest en had ik veel eerder hulp moeten zoeken.”

Adri woont sinds juni in een verzorgingshuis in Spijkenisse. Thuis wonen was geen optie meer. ..Zo’n tien jaar geleden kregen we de eerste signalen dat het niet meer zo goed ging met Adri”, vertelt Bep. ,,Het begon tijdens een zwem-middagje waarbij hij moord en brand schreeuwde toen hij in het water belandde na een sprong. Sinds die tijd gebeurde er steeds vaker vreemde dingen. Ik kan je er veel verhalen over vertellen. Hij plaste overal in huis bijvoorbeeld. En eens in een hotel was ik hem kwijt en bleek hij in zijn onderbroek een ochtendwandeling te hebben gemaakt, waarvan hij werd thuisgebracht door twee politieagenten. Het ging van kwaad tot erger en zelf kwam ik ook nergens meer, want ik wilde hem niet alleen laten. Ik weet nog dat ik via de gemeente een ‘oppas’ kreeg. Zo mag je het niet noemen, maar ik weet niet hoe dan wel. Die mevrouw zou met hem naar buiten gaan. Ze trokken hun jas aan, zij liep alvast naar buiten en vervolgens deed hij de deur meteen achter haar dicht. Stond zij dus op straat en kon ik weer rechtsomkeert naar huis.”

Herkenning
Op een gegeven moment bezocht Bep samen met haar dochter een bijeenkomst van ‘Vergeet mij Niet’, van Welzijn Albrandswaard. ,,Ik wilde niet naar zoiets toe en zeker niet in Rhoon”, zegt Bep. ,,Maar mijn dochter vond dat ik het eens moest proberen. Zodra ik binnenkwam, stond er al een bekende op die meteen van alles wilde weten. Ik dacht, zie je nu wel! Maar toen hoorde ik ook zijn verhaal en later de verhalen van de andere gasten en het was allemaal zo herkenbaar. Mensen die hetzelfde meemaken, die de schaamte herkennen, maar ook het gevoel van onmacht. Ik heb inmiddels ook het Alzheimer café bezocht en doe mee met de activiteiten die voor mantelzorgers in Albrandswaard worden georganiseerd. Zo hebben we laatst met z’n allen de SS Rotterdam bezocht en een mooie fietstocht gemaakt. Het is voor mij echt een steun in de rug, het is gezellig en ik voel me zoveel beter door mijn verhalen te kunnen delen.”

Ongeduldig
Bep is van nature nogal een ongeduldig typje. ,,Ik heb echt moeten leren om meer geduld met Adri te hebben. Mijn ongeduld werkte alleen maar averechts. Maar nu hij in Spijkenisse woont en ik hem om de dag op zoek, is het wel makkelijker. In het verzorgingshuis gaat het goed met hem. Voor mij is een stuk vrijheid terug gekomen. Ik onderneem weer veel, drink iedere dag koffie bij mijn broer, fiets, wandel... Ik vind het moeilijk om alleen te zijn en ben blij dat ik al die afleiding heb.”

Informatie
Ook mantelzorger? Neem dan contact op met het mantezorgadviespunt via mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl of 010 5018322.
Meer informatie via www.welzijnalbrandswaard.nl.

Uit de krant

Advertenties uit de krant