Een beeld uit de film over het zwembad.
Een beeld uit de film over het zwembad.

Film uit 1963 over opening instructiebad in Rhoon

Algemeen

RHOON – Filmverzamelaar Bas Romeijn heeft beelden van de opening van Zwembad Rhoon in 1963 op zijn website gezet.

Toen bleek dat er geen overheidsfinanciering voor een zwembad zou komen, besloot de Vereniging Zwembad Rhoon om dan maar geheel uit eigen middelen een kleiner instructiebad de bouwen. Door een beroep op de burgerij voor giften en acties als het verkopen van loten werd er voldoende geld ingezameld. En mede dankzij de hulp van veel vrijwilligers werd het bouwkarwei geklaard en kon burgemeester Bos het zwembadje openen. De in Rhoon woonachtige Joop Stolk, lid van de Rotterdamse Smalfilm Liga, maakte daar een mooi filmverslag van, waarbij schoolhoofd meester Scholtens het commentaar insprak.

Vorig jaar ontdekte Bas Romeijn deze film tussen de vele films uit de nalatenschap van Joop Stolk. Een mooie aanvulling voor zijn website met een gigantische verzameling films uit het verleden van de regio. Na een hoogwaardige digitalisatie bij een gespecialiseerd bedrijf, heeft hij de film waar nodig gerestaureerd.

Toen de film klaar was kreeg Romeijn de tip dat de vereniging Zwembad Rhoon ( Het kleine badje) haar 60 jarig ging vieren. Deze filmreportage is dus toevallig op een passend moment ontdekt. Dit mooie blijk van burgerschap uit de geschiedenis van Rhoon is vanaf nu bekijken op zijn website https://basromeijnfilms.blogspot.com.

Bas Romeijn vertelt dat dit de tweede film met een onderwerp uit Albrandswaard is uit de collectie van Joop Stolk op zijn site. De eerste was ‘Eilanden Express’ over de stoomtram en binnenkort komt daar het komische filmpje ‘Interview’ uit 1974 bij. Hierin komt een filmploeg met de pas geopende Metro aan in Rhoon om een werkman van de gemeente te vragen of de Metroverbinding bevalt.
Ook in Rotterdam is Bas actief, tijdens de Dag van de Rotterdamse geschiedenis op 25 juni in de Laurenskerk, zal hij daar de hele dag een selectie uit zijn Rotterdamse collectie vertonen.

Uit de krant

Advertenties uit de krant