Dirk-jan Polak is dorpsjager.
Dirk-jan Polak is dorpsjager.

Wilde gans uit Poortugaal op je bord

Algemeen

Door Astrid Potuijt

POORTUGAAL - De flora en fauna in Nederland wordt goed gereguleerd. Verschillende organisaties steken regelmatig de koppen bij elkaar. Zo is er plek in Nederland voor 100.000 ganzen. Maar sinds 2012 zijn er zeker 600.000 in ons land te vinden. De snelle rekenaar ziet een verschil van een half miljoen ganzen. Hier komt het werk van de (vrijwillige) jager om de hoek kijken. Dirk-Jan Polak is dorpsjager en hij heeft de taak om ervoor te zorgen dat er minder ganzen zijn, zodat er ook minder schade aangericht wordt aan landbouw en natuurgebieden.

,,Ik sta in nauw contact met de boeren in deze omgeving”, vertelt Dirk-Jan. ,,Als er net tarwe is ingezaaid, komen daar al snel veel ganzen op af en is de kans groot dat er niks van het zaaigebied overblijft. Dan kom ik in actie. Jagen is noodzaak omdat de natuurlijke keten niet meer werkt. Er is jammer genoeg nog veel onwetendheid over de jacht. Ik ben een natuurliefhebber en tijdens de jacht ontdek ik ook nieuwe planten en dieren. Daarnaast heb ik veel specifieke gebiedskennis. Maar we moeten er nu eenmaal voor zorgen dat er geen overschot komt van een bepaald soort, zoals de ganzen.”

Natuurlijk word je niet zomaar een jager. Daar gaat een gedegen opleiding aan vooraf waarbij enorm veel aandacht aan veiligheid wordt besteed. Daarnaast moet Dirk-Jan alles registreren in een systeem. Hierin vermeld hij het perceel en het aantal gedode ganzen. En dan…wat gebeurt er daarna met de ganzen? ,,Een gans bevat al snel vier tot vijf kilo vlees. En daar kan je veel verschillende smaakvolle producten van maken”, vertelt Dirk-Jan. ,,Slechts vijf procent van het wild dat in Nederland verkocht wordt, komt ook daadwerkelijk uit Nederland. Met Hollands Wild willen wij laten zien en vooral laten proeven dat wild uit onze eigen natuur heel goed smaakt en dat het wild het hele jaar gegeten kan worden. We willen de dieren niet verspillen en werken zo mee aan de biodiversiteit. We verkopen ons wild via boerderijwinkels zoals De Buytenhof in Rhoon en Dorpzicht in Barendrecht.”
Ganzenvlees kan op veel verschillende manieren bereid worden. Bij Hollands Wild maken ze er onder andere gehakt, hamburgers (gecombineerd met wildrundvlees), ganzenborstfilet en ganzenbouten van. ,,Het vlees is magerder als ons reguliere vlees en heeft meer smaak. Daarnaast is bekend dat de dieren een vrij leven hebben gehad, heel wat beter dan beesten die speciaal voor consumptie gefokt worden. En dat proef je.”

Tijdens de feestdagen wordt er veel wild gegeten, maar natuurlijk kan dat ook op andere momenten. ,,Het is een alledaags stukje vlees”, lacht Dirk-Jan. ,,En net zo snel te bereiden.”


Recept van Dirk-Jan: Ganzenborstfilet

Benodigdheden:
Koekenpan,
pincet of barbequetang,
lepel,
aluminiumfolie,
houten snijplank

Ingrediënten:
Ganzenborstfilet,
3 eetlepels olie,
2 eetlepels roomboter,
3 takjes rozemarijn,
6 takjes tijm,
3 tenen knoflook,
grof zeezout

Bereidingswijze:
Verwarm de pan op een medium vuur (niet te heet). Maak de knoflook schoon en snijd deze in grove stukken. Doe de Ganzenborstfilet samen met de knoflook, rozemarijn en tijm in de pan. Bak deze 3 minuten tot deze om en om bruin gekleurd is. Voeg hierna de roomboter toe. Bak de ganzenborstfilet nog 5 minuten en schep met de lepel regelmatig de boter met daarin de smaak van de kruiden over de Ganzenborstfilet. Haal de Ganzenborstfilet na het bakken uit de pan en laat deze 5 minuten ingepakt in aluminiumfolie op een houten snijplank rusten. Snijd het vlees in plakken en breng het op smaak met de boter waarin het is gebakken. Voeg wat grof zeezout toe, en eet smakelijk!

Serveertip:
Op de foto is er gekozen de Ganzenborstfilet te serveren met geroosterde gekruide aardappelen uit de oven en roergebakken spruiten. Gebakken Ganzenborstfilet is erg lekker bij vele gerechten zoals: stamppotten en andere aardappelgerechten met groenten.

www.hollandswild.info

Ganzenborstfilet met roergebakken spruitjes (natuurlijk ook uit de regio).

Advertenties uit de krant